Bement a piacra, és felrobbantott 25 embert

2018.11.23. 10:29

Nagy erejű robbanás történt az északnyugat-pakisztáni Hangu város piacterén, a legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint a halálos áldozatok száma 25, a sérülteké pedig legkevesebb 35.

A robbanást egy házi készítésű pokolgép okozta, amit egy öngyilkos merénylő hozott működésbe.

A merénylő egy síita vallási iskola főkapujához közel robbantotta fel magát, és áldozatainak többsége is síita. Hangu az afganisztáni határnál lévő törzsi területen fekszik Haibár-Pahtunhva tartományban, ahol az utóbbi években szunnita szélsőségesek számos támadást követtek el az ország egészét tekintve kisebbségben lévő síiták ellen.

Pénteken egyébként Karacsiban - a hangui merénylettől függetlenül - Beludzsisztán tartomány függetlenségéért küzdő szeparatisták támadták meg a helyi kínai konzulátus épületét. A három támadót lelőtték, de ők is végeztek két rendőrrel.

Surín Mazari pakisztáni emberi jogi miniszter elítélte a merényletet, és kijelentette, hogy az incidenst a szomszédos Afganisztánban uralkodó helyzet, vagyis az váltotta ki, hogy az amerikai erők vesztésre állnak szélsőségesekkel szemben. Ezért Pakisztánnak fel kell készülnie ennek következményeire, és jobban megvédenie a törzsi területeket.

Az iszlámon belüli évezredes szunnita-síita törésvonalról, és az ezt mélyítő politikai ellentétekről itt olvashat.

(MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport