Iráni elnök: A muszlimok fogjanak össze az USA ellen

2018.11.24. 15:50

Hassan Rouhani iráni elnök szombaton felszólította a világ muszlim közösségét, hogy fogjanak össze az Amerikai Egyesült Államok ellen – írja a Reuters.

A vallásunk és a következő generációk elleni árulás lenne, ha megadnánk magukat az Amerika vezette nyugatnak. 

– mondta Rouhani egy az iszlám egységről rendezett nemzetközi konferencián Teheránban. A beszédet élőben közvetítette a televízió is. 

"Van választásunk, hogy vörös szőnyeget terítünk a bűnözők elé, vagy keményen kiállunk az igazságtalanság ellen és hűek maradunk a prófétánkhoz, a Koránhoz és az iszlámhoz", tette még hozzá. Rosszallóan utalt az USA-Szaúd-Arábia szövetségre, a két állam közti nagy összegű szerződésekre is:

Készek vagyunk megvédeni a szaúdi emberek érdekeit a terrorizmussal, az agresszióval és a szuperhatalmakkal szemben, és mi nem kérünk érte 450 milliárd dollárt. 

Irán és Szaúd-Arábia régóta rivalizál egymással a régió legnagyobb hatalmának pozíciójáért, a jemeni és a szíriai konfliktusba is ellenkező oldalon szállt be a két állam. Az iráni vezetést és az USA kapcsolata idén vált újra nagyon feszültté, amikor Donald Trump felmondta az iráni atomalkut, és újra kemény szankciókat vezetett be az ország ellen.