Árpád
-2 °C
3 °C

Megállapodtak Gibraltárról, Madrid is támogatja a brexitet

2018.11.24. 19:30

"Tudattam az uralkodóval, hogy Spanyolországnak sikerült megállapodást elérnie Gibraltár ügyében" – jelentette be Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a tévében élőben közvetített beszédében szombaton.

Az MTI híre szerint a spanyol kormányfő hozzátette: ennek megfelelően megtartják a vasárnapi rendkívüli uniós csúcstalálkozót Brüsszelben, Madrid pedig nem emel vétót, támogatja a Brexit-megállapodást.

Ahogy írtuk, Spanyolország azt szerette volna, hogy az EU és az Egyesült Királyság között kötendő bármilyen jövőbeli egyezménynek a Gibraltárra vonatkozó részei csak spanyol jóváhagyással léphessenek életbe. Sanchez csütörtökön azzal fenyegetett, hogy megvétózza az egyezményt, ha nem kapják meg ezt a garanciát.

A Reutersnek közben sikerült megszereznie azt a dokumentumot, amely szerint az EU a vasárnapi csúcstalálkozón ki fogja nyilvánítani, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a Brexit után kötendő, jövőbeni megállapodások területi hatálya nem fog kiterjedni Gibraltárra, az EU és London köthet ugyan külön megállapodásokat, de csak Spanyolország előzetes hozzájárulásával.

Az Ibériai-félsziget déli csücskén fekvő, alig 6,5 négyzetkilométernyi Gibraltár évszázadok óta brit ellenőrzés alatt áll. Az itt élők lojalitása a brit koronához megkérdőjelezhetetlen: az MTI szerint az 1967-es népszavazáson a helyiek 95 százaléka a brit fennhatóság fenntartására voksolt, a 2002-es referendumon pedig a szavazók 98,97 százaléka vetette el azt a madridi javaslatot, hogy a terület feletti szuverenitást Nagy-Britannia és Spanyolország közösen gyakorolja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?