Nincs pánik a háborús gócpont közelében

000 1B44S2
2018.11.26. 16:32

„Nézze, 2014-ben már súlyos harcok is elérték a város szélét. Ahhoz képest ami most van, az semmi” – mondta telefonon az Indexnek egy étterem dolgozója az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban.

A félmilliós ukrajnai városban nyugalom van, a szeparatista Donyecki Népköztársaság közelében élve nem okozott felbolydulást, az ukrán parlament szavazása a hadiállapot bevezetéséről, miután vasárnap a Krímet annektáló Oroszország parti őrsége elfogta az ukrán haditengerészet három hajóját határsértésre hivatkozva.

Nincs több katona mint volt, az élet zajlik, ahogy szokott

– mondta, meg is lepődve arra a kérdésre, hogy folyamatos-e az áramellátást. „Hát, azért az nem azt jelentené, hogy az élet a megszokott módon zajlik. Van minden, üzemanyag a kutakon, élelmiszer a boltokban, és kiszolgálás az éttermekben, jöjjenek nyugodtan.”

Kétségtelen, van mihez viszonyítania a Krím orosz annexiója – és a Kercsi híd felépítése – óta zártabbá vált Azovi-tenger mellékén lévő városnak. 2015 februárjában is nyomot hagytak rajta a kelet-ukrajnai szeparatistákkal – és az őket informálisan támogató orosz erőkkel – folytatott harcok legforróbb napjai, nem sokkal azelőtt, hogy az Index ott járt:

Ez történik a várossal, ha kilőnek rá 100 rakétát

Akkor, 2015-ben megvolt az esélye annak, hogy az oroszpárti donyecki szeparatisták ellenőrzésük alá vonják a várost, ami sokkal nagyobb mozgásteret adott volna a fegyveresek által létrehozott, el nem ismert Donyecki Népköztársaságnak. Ez a közvetlen veszély azonban elmúlt, és az utóbbi évek nyugalmát ehhez méri a város.

Egy áruházi alkalmazott első mondata szintén az volt, hogy „nincs pánik.”

Munka közben nem olvastam agyon magam a hírekkel, várunk. Nem volt ez téma különösebben a vevőkkel sem. Meglátjuk, mi lesz.

A város zavartalanul működik, a közlekedésben, szolgáltatásban, áruellátásban nincs fennakadás, iskolák, óvodák, kórházak éppúgy működnek, mint Ukrajna más részein. „Mindenki teszi a dolgát, öt éve ez a helyzet van körülöttünk. Aki akart, elment, ki Kijevbe, ki külföldre, aki maradt az nem pánikol most sem. Persze megváltozhat a helyzet, de én sem gondolok erre” – mondta a nő.

Tudja, ez egy jó város. Tengere van, sportélet, a gyerekeknek is jó itt. Ha el kéne mennünk, nagyon hiányozna Mariupol. A város központi sugárútját a nyáron felújították, európai stílusban, jöjjön el és nézze meg!” 

(Borítókép: Egy ukrán katona figyeli, ahogy önkéntesek lövészárkokat ásnak az Azovi-tenger közelében Mariupol határában 2018 november 26-án - fotó:  Sega Volskii / AFP)