Az olasz nagyvárosokban bevezetik a sokkolók használatát

2018.11.27. 20:27

Az olasz parlament alsóháza 336 képviselő szavazott igennel, 249 nemmel megszavazta a Matteo Salvini belügyminiszter által jegyzett migrációs-biztonsági csomag elfogadását kedden. A kormány bizalmi szavazásra bocsátotta a törvénycsomagot, amelyet ugyanígy fogadott el a szenátus is november 7-én. 

  • A Salvini-rendeletként ismert intézkedéscsomag jelentősen szigorítja az olasz migrációs és nemzetbiztonsági rendszert.
  • az  Olaszországba érkező bevándorlókat ezentúl a jelenlegi 90 helyett 180 napig tartóztatják fel a regisztrációs központokban a pontosabb azonosítás érdekében a
  • táborokat, amelyekből eddig a menedékkérők napközben szabadon távozhattak, lezárják.
  • Olaszország továbbra is nemzetközi menedékjogban részesíti a háború vagy más üldözés elől menekülőket, akiknek kérelmét kivizsgálják, szigorítják az eddig más okból is kiadott humanitárius menedékkérelmek odaítélését. 
  • a  rendelet hat pontot sorol fel: az kérhet ilyen státust, aki kizsákmányolás, emberkereskedelem, családon belüli erőszak, természeti katasztrófa áldozata, valamint ha orvosi kezelésre szorul vagy más emberi, társadalmi érdem alapján ítélik oda neki az olasz hatóságok. 
  • szigorítják a házasság útján vagy másképpen szerezhető olasz állampolgárság elbírálását is, amelynek idejét az eddigi 24 hónapról 48-ra emelik, valamint közepes szintű olasz nyelvtudáshoz kötik. 
  • szigorítják a furgonok és kamionok bérbe vételi feltételeit, valamint minden 100 ezernél nagyobb olaszországi városban bevezetik a taser elektromos sokkoló fegyverek hatósági használatát.
  • három évre emelik a terület vagy épületfoglalásért kiszabható börtönbüntetést, és ilyen esetekben engedélyezetté válik a személyek lehallgatása is. Az utcai koldulást betiltják.

Az olasz belügyminisztérium friss adatai szerint jelenleg közel 145 ezer ember van a különböző olaszországi táborokban, és év eleje óta 40 ezer menedékkérelmet nyújtottak be. (MTI)