A szlovák külügyminiszter lemond, ha hazája nem csatlakozik az ENSZ migrációs megállapodásához

2018.11.27. 13:38

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter egy keddi berlini rendezvényen kilátásba helyezte lemondását arra az esetre, ha hazája nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs megállapodásához.

A miniszter szerint 

a világszervezet tervezett megállapodása csak egy politikai nyilatkozat, amely felsorakoztatja a migráció kezelésének lehetőségeit és nem kötelezi a csatlakozó országokat lépések megtételére, azonban az idegenellenesek egészen másnak láttatják.

Szerinte az a kérdés, hogy a megállapodás ügyében Szlovákia a történelem melyik oldalára áll, arra az oldalra, amelyen a felelősséget vállaló és a problémák megoldására törekedő országok állnak, vagy arra, amelyen átengedik az irányítást az idegenelleneseknek.

Ha országom a történelem rossz oldalára áll, akkor nem képviselhetem többé ezt az országot külügyminiszterként

- mondta Miroslav Lajcák, aki aki szeptemberig az ENSZ-közgyűlés elnöki posztját is betöltötte.

A szlovák kormányfő, Peter Pellegrini egy vasárnapi sajtótájékoztatón mondta azt, hogy Szlovákia semmiképpen sem fogja támogatni az ENSZ globális migrációs egyezményét. Szerinte Szlovákia nem gondolja azt, hogy ne lenne különbség a legális és az illegális migráció között. Mint mondta, a gazdasági migrációt illegálisnak tartják, károsnak és biztonsági kockázatnak.

A migrációs egyezmény a pozsonyi parlament kedden kezdődő ülésén is napirenden lesz, egy azt elutasító határozat formájában. Egy ilyen értelmű határozat elfogadását a szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és két ellenzéki párt kezdeményezte elsőként, és annak támogatóihoz a legerősebb kormánypárt, az Irány (Smer-SD) is csatlakozott. A szlovák kormánykoalícióból csak annak harmadik pártja, a Bugár Béla vezette Most-Híd támogatja az ENSZ egyezményt. A paktumot elutasító határozattervezetet ezen a héten hagyta jóvá a törvényhozás külügyi bizottsága.

Az ENSZ migrációs egyezményéről a világszervezet 193 tagállama 2016 szeptemberében egyezett meg. Annak deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Az Egyesült Államok Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a dokumentum elfogadásának folyamatában, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. Később ugyanígy tett Ausztria, Csehország és Lengyelország is. A dokumentumot a tervek szerint decemberben írják alá Marokkóban.