Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

A cseheknek már nem kiemelten fontos a budapesti nagykövetség

2018.11.29. 11:44

Törölte a budapesti nagykövetséget a kiemelt cseh diplomáciai képviseletek listájáról Tomás Petrícek cseh külügyminiszter, írta csütörtökön a Lidové Noviny cseh konzervatív napilap.

A cseh nagykövetség épülete Budapesten
A cseh nagykövetség épülete Budapesten

Az újság szerint Csehországnak jelenleg 96 nagykövetsége van a világban, amelyekből 17 volt eddig kiemelt fontosságúnak minősítve. Januártól kezdve a top cseh nagykövetségek listájából kikerül az ankarai, a budapesti, a kijevi és a római nagykövetség.

 A legfőbb ok gazdasági, költségeket takarítunk meg, amelyeket máshová tudunk átirányítani. Csehország például Maliban nyit új nagykövetséget. Visszatérünk azokhoz az időkhöz, amikor a lista a nagyhatalmakra, a szomszédos országokra és a kulcsfontosságú intézményekre orientálódott

- indokolta a döntést a lapban Tomás Petrícek. 

A lap azt írja, a döntés kulcsfontosságú politikai jelzés, amellyel Csehország kinyilvánította prioritásait. A cseh diplomácia legfőbb átrajzolásáról a külügyminisztérium a kormányhivatallal és az elnöki irodával nem konzultált.

"Nem vagyok tájékoztatva, most hallom először" - reagált a lap kérdésére Andrej Babis cseh kormányfő. Jirí Ovcácek, az államfő szóvivője pedig nem kívánta kommentálni az értesülést.

A négy nagykövetség státusának csökkentése a Lidové Noviny kommentárja szerint ebben az időben nem szerencsés, Magyarországot a kormányprogram is a kiemelt fontosságú országok közé sorolta, és a visegrádi csoportban Prága fontos partnere, ráadásul pénteken Prágába látogat Orbán Viktor egy hivatalos úton. A külügyminiszter azt állítja, hogy a tárca belügyéről van szó, és a döntésnek nincsenek politikai következményei. 

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap szerint Andrej Babis kormányfőt és Milos Zeman államfőt is idegesítik a Tomás Petrícek bizonyos lépései és nyilatkozatai, és nyomást gyakorolnak Jan Hamácek belügyminiszterre, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnökére, hogy távolítsa el Petríceket a tárca éléről. Hamácek viszont azt mondta, hogy erre nem lát semmi okot.