Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A cseheknek már nem kiemelten fontos a budapesti nagykövetség

2018.11.29. 11:44

Törölte a budapesti nagykövetséget a kiemelt cseh diplomáciai képviseletek listájáról Tomás Petrícek cseh külügyminiszter, írta csütörtökön a Lidové Noviny cseh konzervatív napilap.

A cseh nagykövetség épülete Budapesten
A cseh nagykövetség épülete Budapesten

Az újság szerint Csehországnak jelenleg 96 nagykövetsége van a világban, amelyekből 17 volt eddig kiemelt fontosságúnak minősítve. Januártól kezdve a top cseh nagykövetségek listájából kikerül az ankarai, a budapesti, a kijevi és a római nagykövetség.

 A legfőbb ok gazdasági, költségeket takarítunk meg, amelyeket máshová tudunk átirányítani. Csehország például Maliban nyit új nagykövetséget. Visszatérünk azokhoz az időkhöz, amikor a lista a nagyhatalmakra, a szomszédos országokra és a kulcsfontosságú intézményekre orientálódott

- indokolta a döntést a lapban Tomás Petrícek. 

A lap azt írja, a döntés kulcsfontosságú politikai jelzés, amellyel Csehország kinyilvánította prioritásait. A cseh diplomácia legfőbb átrajzolásáról a külügyminisztérium a kormányhivatallal és az elnöki irodával nem konzultált.

"Nem vagyok tájékoztatva, most hallom először" - reagált a lap kérdésére Andrej Babis cseh kormányfő. Jirí Ovcácek, az államfő szóvivője pedig nem kívánta kommentálni az értesülést.

A négy nagykövetség státusának csökkentése a Lidové Noviny kommentárja szerint ebben az időben nem szerencsés, Magyarországot a kormányprogram is a kiemelt fontosságú országok közé sorolta, és a visegrádi csoportban Prága fontos partnere, ráadásul pénteken Prágába látogat Orbán Viktor egy hivatalos úton. A külügyminiszter azt állítja, hogy a tárca belügyéről van szó, és a döntésnek nincsenek politikai következményei. 

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap szerint Andrej Babis kormányfőt és Milos Zeman államfőt is idegesítik a Tomás Petrícek bizonyos lépései és nyilatkozatai, és nyomást gyakorolnak Jan Hamácek belügyminiszterre, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnökére, hogy távolítsa el Petríceket a tárca éléről. Hamácek viszont azt mondta, hogy erre nem lát semmi okot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?