Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Franciaország betiltaná a testi fenyítést

2018.12.01. 21:37

A francia parlament nagy többséggel megszavazta azt a törvényjavaslatot, ami megtiltaná, hogy a szülők testi fenyítést alkalmazzanak a gyerekeikkel szemben. Ez azt jelenti, hogy ha a szenátuson is átmegy a javaslat, akkor Franciaország a világ 55. olyan országa lesz, ahol a törvény tiltja a nevelési céllal alkalmazott gyerekverést – írja a BBC.

Franciaországban a családon belüli erőszak már eddig is illegálisnak számított, ugyanakkor a törvény nem büntette az enyhébb agressziót a gyerekkel szemben. A törvény alapján illegálissá válna" a fizikai, a verbális és a pszichológiai erőszak" is.  A törvényjavaslat mellett kampányolók szerint a francia szülők 85 százaléka alkalmazott már testi fenyítést.

A javaslatot támogató képviselő, Maud Petit szerint a törvény fő célja, hogy arra ösztönözze a francia társadalmat, hogy változtassa meg a hozzáállását. A francia iskolákban már régóta illegális a testi fenyítés, ugyanakkor a családon belüli alkalmazás betiltására vonatkozó törekvések eddig nem jártak sikerrel. Franciaországban a bíróságok megítélésén múlik, hogy az agresszió meddig számít testi fenyítésnek, és hol kezdődik a családon belüli erőszak, ezért gyakoriak a vitatott esetek.

A múlt héten egy család négy tagját tartóztatták le, miután a csalás egyik tagját, egy kilenc éves gyereket halálra vertek a kelet-franciaországi Mulhouse-ban. A helyi sajtó a rendőrség közleményére hivatkozva azt írta, a fiút seprűvel verték meg, mert nem akarta megcsinálni a házi feladatát.