Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A brit kormány elvesztette a brexithez szükséges parlamenti többséget

2018.12.05. 06:48

Az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) nem szavazza meg a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét rögzítő, november végén kötött megállapodást – erősítette meg az egyik parlamenti képviselőjük kedd este az MTI tudósítása szerint.

Mivel a DUP Theresa May kisebbségi konzervatív kormányának a külső parlamenti támogatója,

nélküle a miniszterelnöknek nincs meg a többsége a londoni törvényhozásban.

Paul Girvan képviselő a kérdésről folyó parlamenti vitában leszögezte: 

Pártom ellenezni fogja a megállapodást, amely szerintünk alkotmányos szempontból sebezhető pozícióban hagyja Észak-Írországot, tekintet nélkül arra, hogy milyen biztosítékokat adnak nekünk.

Paul Girvan
Paul Girvan
Fotó: Charles McQuillan / Getty Images Hungary

A keddi vitanap amúgy is meglehetősen feszült volt, a kormányt az alsóház példátlan elmarasztalásban részesítette, mivel nem kapta meg teljes terjedelmében azt a dokumentumot, amit a kabinet jogi főtanácsadója állított össze a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodáshoz. Egyébként miközben a britek a saját népszavazásukon meghozott döntést képtelenek jogi formába önteni, addig az Európai Unió tagjai már aláírták a távozást követő együttműködésről szóló megállapodást, és Londonra várnak. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?