Árpád
-2 °C
3 °C

A történelem második legnagyobb ebolajárványa van Kongóban

2018.12.07. 19:53

A világ történelmének második legnagyobb ebolajárványa sújtja jelenleg a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felét az eddig észlelt 471 megerősített, illetve feltételezett megbetegedéssel, és mintegy 260 halottal - írja az MTI.

Ráadásul a járvány átterjedt a több mint egymillió lakosú Butembo városára a Kongói Demokratikus Köztársaságban. "Nagyon aggályos a járványügyi helyzet Butembo térségében" - jelentette be John Johnson, az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet helyi koordinátora pénteken.

A segélyszervezet szerint az újabb fertőzéses esetek gyorsan szaporodnak a keleti külvárosokban és az egyes elszigetelt kerületekben. A kinshasai egészségügyi minisztérium szerint a jelenleg elérhető, még csak kísérleti fázisban lévő ellenanyag nélkül már több mint 10 ezer megbetegedés lenne. Eddig több mint 41 ezer embert oltottak be a vakcinával, amelyből annak szabadalmaztatója, a Merck gyógyszergyár 300 ezer adagot tart raktáron. Egy adag előállítása hónapokat vesz igénybe.

"Rendkívül aggályos a raktáron lévő oltóanyag mennyisége" - jelentette ki Peter Salama, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzet-reagálási csapatának vezetője a STAT hírügynökségnek adott interjújában a héten. Hangsúlyozta: 300 ezer adag nem elegendő ahhoz, hogy féken tartsák az ebolát városi környezetben.

A mostani az ország történetének tízedik ebolajárványa, amelyet augusztus 1-jén hirdettek ki Észak-Kivu és Ituri tartományokban. A járvány főleg az észak-kivui Beni városának térségében szedi az áldozatait. A jelenlegi emellett az első ebolajárvány, amely egy háborús konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait. Az országnak ebben a részében mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért, ami komolyan hátráltatja az járvánnyal szembeni küzdelmet.

A történelem legsúlyosabb ebolajárványa 2013 és 2016 között pusztított Nyugat-Afrikában összesen közel harmincezren betegedtek meg, több mint tizenegyezren meghaltak. Az ebola a 70-es években ütötte fel a fejét Afrikában, 1976-ban két különböző járvány is volt, a mostani ezeknek a méretét érte el.

Az ebolavírus a legveszélyesebb ragályos kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos, és a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?