Amal Clooney Észak-Koreához hasonlította Magyarországot

2018.12.07. 11:18

Donald Trumppal világszerte erősödtek az autoriter rezsimek és a populizmus: azzal, hogy az amerikai elnök is előszeretettel bélyegez újságírókat a nép ellenségeinek, felbátorította az autoriter vezetőket, hogy ők is hasonlóképp tegyenek – mondta Amal Clooney nemzetközileg elismert jogvédő az ENSZ Tudósítói Szövetségének (UNCA) New York-i díjátadóján.

„A hatás már érződik, nem csak Mianmarban, de hasonlóan szomorú példák láthatók olyan autoriter rendszerekben, mint Észak-Korea, a Fülöp-szigetek Magyarország, Törökország és Brazília” – idézte a hollywoodi filmsztár, George Clooney feleségét a Telegraph.

„Munkám során sok országban találkoztam újságírókkal, ellenzékiekkel, akiket könyörtelenül célba vettek, hogy ne kritizálhassák a vezetést” – mondta Amal Clooney.

Kitért a szaúdi újságíró, Dzsamal Hasogdzsira is, akit Szaúd-Arábia isztambuli nagykövetségén mészároltak le, minden valószínűség szerint a szaúdi trónörökös utasítására. A Washington Postnak dolgozó Hasogdzsi halála ellenére Trump védelmébe vette Ibn Szalmán trónörököst és az országgal fenntartott szövetséget.