Judit
3 °C
7 °C

Arccal a fal felé térdeltették a francia diákokat a rendőrök

2018.12.07. 15:23

Elég nagy botrányt kavart Franciaországban egy tüntetés felszámolása. A diákok Párizs egyik elővárosában, Mantes-la-Jolie-ban, a Saint-Exupery iskolán kívül demonstráltak azon tervek ellen, amelyek megreformálnák a vizsgarendszert, ami így szerintük csökkenti a lehetőségeket és magukban hordozzák az egyenlőtlenséget.

A rendőrség szerint a letartóztatottak egy része fegyveres csoporthoz tartoztak, és a helyzet kezdett kicsúszni az ellenőrzés alól. A rendőrségi rajtaütésben 140 embert vettek őrizetbe.

Clémentine Autain, a kommunista párti politikus szerint  a képfelvételek ijesztőek és megalázóak és elfogadhatatlanok. Nagyjából hasonló vélemények jelentek meg a közösségi médiában emberi jogi csoportok és tagjaik részéről. 

Csütörtökön Franciaország több városában is tüntetéseket tartottak diákok az iskoláik környezetében.

Franciaországban az elmúlt hetekben egyébként is feszült a helyzet a sárga mellényesek tüntetése miatt. Erről bővebben is olvashat.

"Az elmúlt három hétben egy szörny született, amely elszabadult a teremtőitől" - idézte pénteki Christophe Castaner belügyminisztert az MTI. A társa vezetője szerint titkosszolgálati információk alapján "radikális elemek, felbujtók ismét mozgósítanak" az előző szombati tüntetéshez hasonlóan.

A hatóságok "csak néhány ezer emberre számítanak Párizsban, de közöttük ultraerőszakos emberek lesznek" - tette hozzá Castaner. A múlt heti erőszakba torkollott tüntetések után most szombaton "a rendőrök nem sorfalat fognak állni, hanem mozgékonyabbak lesznek, hogy hatékonyabban oszlassák a rendbontásra készülőket". Christophe Castaner azt mondta, a szociális mozgalomban már csak egy kisebbség, mintegy 10 ezer ember folytatja országszerte a tüntetéseket.

"Tízezer ember nem a nép, ez nem Franciaország, ez egy törpekisebbség" - mondta. Azt is mondta, hogy 89 ezer biztonságit mozgósítanak Franciaország-szerte, Párizsban 8 ezer rendőr lesz készenlétben, és az utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is.

"Ez nem a hadsereg, nem tankok lesznek kint, hanem a csendőrség páncélosai, amelyekkel szét lehet tolni a barikádokat" - mondta a belügyminiszter.

Szombaton a legjelentősebb múzeumok, a Louvre, az Orsay, a Pompidou központ zárva lesznek, nem látogatható az Eiffel-torony, elmarad az előadás az Operában. Több sporteseményt is lemondtak, a belvárosi üzletek kirakatait elbarikádozták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?