Több száz ház pusztult el egy dél-afrikai tűzvészben

2018.12.07. 17:54

Ötszáz ház pusztult el és több ezer embert vált hajléktalanná, amikor tűz ütött ki csütörtök délután a dél-afrikai Johannesburg egyik legnépesebb kerületében, Alexandrában – írja a Guardian.

A helyszínre érkező tűzoltókat valóságos pokol fogadta, így azonnal elkezdték kimenekíteni az embereket a házakból.

– mondta a polgármesteri hivatal egyik alkalmazottja a tűzzel kapcsolatban, hozzátéve azt is, hogy a tűzoltók három autóval mentek ki, de az egyetlen közelben lévő tűzcsapban alacsony volt a víznyomás, így máshonnan kellett odaszállítaniuk a vizet.

Péntekre rengeteg adomány érkezett a kerületbe, azonban a segítő szándék mellett azok az egyre hangosabb idegengyűlölő hangok is megjelentek, amik azt pedzegették, hogy az itt élő emberek jelentős része külföldről érkezett a városba.

A több mint 400 ezer fős kerületben egyébként elég mostoha körülmények között élnek az emberek, általában fából, kartonból és műanyagból építenek kezdetleges kunyhókat maguknak, most azonban sokan ezeket is elvesztették, és csak az a ruhájuk maradt meg, amit a tűz idején viseltek.

A rendőrség egyébként nyomozást rendelt el az ügyben, de nem a tűz miatt, hanem azért, mert egy gyújtogatással gyanúsított embert olyan súlyos támadás ért, hogy később a kórházban belehalt a sérüléseibe.