Öt év börtönt is kaphat Trump volt ügyvédje

2018.12.08. 06:29

New York-i államügyészek szerint négy és öt év közötti börtönbüntetést is kaphat Donald Trump amerikai elnök volt ügyvédje, Michael Cohen az állami irányelvek szerint, azonban nincs kizárva, hogy a korábbi vádalkuk és kompromisszumok miatt ennél enyhébb büntetést kap majd – írja a New York Times.

Az elmúlt időszakban Cohen az egyik legnagyobb fenyegetéssé vált Trump elnökségére, november végén például beismerte, hogy félrevezette a kongresszust, és nem mondott igazat Robert Mueller különleges ügyész csapatának sem a Trump 2016-os elnökválasztási kampányának és az oroszoknak az esetleges összejátszását vizsgáló ügyben.

Az ügyvéd akkor bevallotta, korábban mind a kongresszus különleges vizsgálóbizottsága, mind a Mueller-bizottság előtt 2017-ben azt mondta: 2015-ben és 2016-ban egy Trump-torony moszkvai felépítéséről tárgyalt, de 2016 januárjában a tárgyalásokat az amerikai elnökválasztási kampány miatt megszakította. Kiderült azonban, hogy

az üzleti tárgyalások 2016 januárjában mégsem szakadtak meg.

Cohen ellen egy manhattani szövetségi bíróságon nyolc rendbeli bűncselekmény miatt, köztük

  • a kampányfinanszírozási törvény megsértéséért
  • és a kongresszus különleges vizsgálóbizottságának félrevezetéséért emeltek vádat.

Az ügyvéd, aki több mint egy évtizeden keresztül volt Trump legbizalmasabb ügyeinek egyik intézője, a bíróságon bűnösnek vallotta magát mind a nyolc vádpontban, és elismerte a kampányfinanszírozási törvény megsértését is. Cohen vádalkut kötött és együttműködést ígért a Mueller-bizottsággal a várható enyhébb büntetés reményében.

Cohen ügyvédjei éppen emiatt arra kérték az ügyben eljáró bírót, hogy ne küldje börtönbe védencüket. Kiemelték, hogy a férfi mindent megbánt, az életét pedig tönkretette a Trumppal való kapcsolata, így nem akart már mást, csak bevallani a bűneit, leülni az esetleges büntetést és tiszta lappal újrakezdeni.

A New York államban létező irányelvek értelmében Cohennek négytől öt évig terjedő börtönre kell számítania a kampányfinanszírozási törvény megsértéséért, és akár hat hónapot is kaphat a vizsgálóbizottság félrevezetéséért.

A végső döntés ugyanakkor az ügyben eljáró bíró kezében van, Cohennek pedig van miért bizakodnia: éppen a héten derült ki, hogy Robert Mueller nem záratná börtönbe Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadóját, a hamisan tanúzó Michael Flynnt.

Trump korábban már ostorozta volt ügyvédjét, és a legutóbbi beismerő vallomás után is hazugnak nevezte Cohent.

Gyenge ember és nem is túl okos. Nagy börtönbüntetés elé néz, és most megpróbál kisebb börtönbüntetést elérni, ezért kitalálta ezt a történetet.

– mondta az elnök, aki az oroszországi Trump-toronnyal kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy egy lehetőség volt, de végül nem élt vele.