Nyelik a könnygázt, csak takarodjon Macron

DSC 6258
2018.12.08. 22:11
Ismét ezrek tüntettek sárga mellényben Párizs belvárosában, amely olykor kisebb csatatérré változott. A tüntetők azonban kevesebben voltak, mint egy hete, a rendőrök pedig jobban felkészültek. Az elégedetlenkedők csak abban értenek egyet, hogy Macron elnök távozzon. De abban már nem, hogy miért, és utána mi legyen. Helyszíni tudósítás és összefoglaló Párizsból.

Halál a gazdagokra!

– üvöltötte mellettem teli torokból a párizsi Four Seasons luxushotel előtt egy sárgamellényes tüntető. Egyik társa nem sokkal ezelőtt egy utcával odébb, a Champs-Élysées sugárúton azt ordibálta, hogy "töröljék el az adókat", mert ő is gazdag akar lenni.

Talán ezek a szombati párizsi tüntetésen elcsípett beszólások mutatják a legjobban, mennyire furcsává, ellentmondásossá vált a sárgamellényesek mozgalma december 8-ára.

A negyedik nagy tüntetésre érkeztünk szombaton a párizsi Diadalívhez (itt olvashatja a helyszíni beszámolónkat a napról), ahol az első furcsaság az öltözködésben rejlett: a helyszínről tudósító sajtósokat onnan lehetett felismerni, hogy civil ruhában voltak (esetleg zöld mellénykében), míg a tüntetők mind sárga, láthatósági mellényt viseltek.

A felbőszült franciák november közepén mentek először utcára, hogy tiltakozzanak az üzemanyag adójának emelése ellen. Ekkor Franciaország számos pontján zárták le az utakat, így az útblokádok mellett sárga láthatósági mellényben ácsorgó emberekről nevezték el „sárga mellényes” (gilets jaunes) tüntetésnek a tiltakozást.

Eleinte a francia kormány hajthatatlan volt, ragaszkodott az adóemeléshez. Azóta viszont sok víz folyt le a Szajnán, és miután egyre többen csatlakoztak a mozgalomhoz, Emmanuel Macron elnök, illetve Édouard Philippe kormányfő is felismerte, hogy visszakoznia kell.

Miért nyelik a könnygázt?

Mára már az adóemelést is eltörölték, ám a sárgamellényesek ezrei mégis utcára mentek. És ebben rejlik az egyik fő furcsasága ennek a tüntetésnek: az emberek elég változatos okokból mentek utcára, és azon kívül nem is tudtak megfogalmazni konkrét üzenete, hogy „Macron, takarodj”.

A tüntetők változatos indokokat soroltak, amikor a Diadalív előtt két könnygázgránát kilövése között kérdeztük őket: le kell számolni a gazdasági elittel, a kapitalizmussal, a politikusokkal, az adókkal, vagy úgy nagyjából mindennel. Egész nap nem is derült ki, hogy az elégedetlenségen kívül mi köti össze a Champs-Elysées-n és a környező utcákban ácsorgókat. A tüntetés újabb furcsasága ugyanis az volt, hogy nem volt programja: beszédek nem hangzottak el, tervezett vonulás sem volt, de még egy vezéralak sem állt ki egy megafonnal egy rövid üzenetet megfogalmazni.

Mindez nem tántorította el persze az elégedetlenkedőket, holott a rendőrség a múlt heti tapasztalatok miatt óriási erőkkel készült a szombatra. Egy hete szombaton a lázongók teljesen szétverték a belvárost: és nemcsak a kocsikat, kirakatokat rongálták meg, hanem a Diadalívet és az Operaház épületét is összefirkálták.

A francia rendőrök olykor többen voltak

A francia rendőrség ezt akarta most megelőzni, már a tüntetés előtt megkezdődtek az őrizetbe vételek, és a hivatalos közlés szerint 8 ezer rendőrt vezényeltek Párizsba. Így valószínűleg a nap nagyobb részében többen voltak, mint a tüntetők. A résztvevők száma ugyanis most is csökkent. Néhány adat a Figaro francia lap gyűjtése alapján:

  • November 17.: 287 ezer tüntető országosan - egy halálos áldozat és 409 sérült - 73 őrizetbe vétel
  • November 24.: 160 ezer tüntető - 84 sérült - 307 őrizetbe vétel
  • December 1.: 136 ezer tüntető - 263 sérült - 630 őrizetbe vétel
  • December 8.: 125 ezer tüntető - 135 sérült - 974 őrizetbe vétel

Látható tehát, hogy a rendőrség (és a szervezetet irányító belügyminiszter) ezúttal nem akart lángoló belvárost. Bár azt így sem sikerült megakadályozni, hogy kisebb csatatérré váljon a Diadalív környéke.

Állt a füst a Diadalív körül

Már délelőtt összegyűltek kétezren a Champs-Élysées-n és pár fős, szélsőségesnek nevezhető csoportok elkezdték a rendőröket provokálni dobálni. Amikor a sugárút sokat látott macskakövei is elkezdtek repülni, a rendőrség könnygázzal válaszolt, így a tüntetők rögtön hátrébb húzódtak. Majd visszatértek előre - dobálás - rendőrségi könnygáz - hátrahúzódás. Ez így ment estig a Diadalívnél.

A környező utcákban közben néhányan elkezdtek törni-zúzni, és olyan teljesen értelmetlen rombolás is előfordult, mint hogy egy égő kukára két tüntető spontán ötlettől vezérelve rádobott egy motort. A rendőrség gyorsan a helyszínre ért és megtisztította a terepet a könnygázzal.

Az elmúlt szombathoz képest kisebb volt a pusztítás, bár ez nyilván nem vigasztalja azokat az óvatlan kocsitulajdonosokat, akik a környéken hagyták az autójukat, és holnap reggel betört szélvédővel találják.

Az viszont látszott este, hogy a tüntetőknek itt nincs sok esélyük, ha igazán világraszóló botrányt akarnak okozni. Amikor pár százan a Champs-Elysées-nél fekvő elnöki palotát gondolták megrohamozni, a rendőrség percek alatt olyan erővel vonult fel, és annyi könnygázgránátot lőtt ki, hogy a július 14-i tűzijátékon sem szoktak ennyi patront ellőni. Az elnöki palota környéke így percek alatt megtisztult. A Champs-Elysées-t pedig nagyjából este hétre tisztították meg a rendőrök.

Kérdés persze, hogy mi következik ezután. Néhányan már jövő szombati tüntetésről suttogtak, ám ezt Macron elnök könnyen meghiúsíthatja. A Figarónak ugyanis azt szivárogtatta az elnöki hivatal, hogy hét közben nagy beszédre, bejelentésre készül. Nem tudni, milyen súlyú lesz, és eltántorítja-e majd azokat az elégedetlenkedőket, akik egy álló napot is hajlandóak könnygázt nyelni csak amiatt, hogy a lemondását skandálják.

Ezt az anyagot az Index olvasóinak támogatásából készítettük.  • Hírek
  • Megtakarítás