Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Nem kapok levegőt - mondta a szaúdi újságíró, majd jött a darabolás

22608650 ab569a937ca5006d54e3f199192b48a2 o
2018.12.10. 14:33
Már közel egy hónapja is szivárogtak ki információk az isztambuli szaúdi főkonzulátuson készült hangfelvételekből. Most újabb szörnyű részletek derültek ki.

Dzsamál Hasogdzsinak a meggyilkolt szaúdi újságírónak esélye sem volt. A CNN hírtelevízió által megszellőztetett információk szerint nem dulakodás alakult ki, hanem kivégezték az isztambuli főkonzulátusra belépő újságírót.

Nem kapok levegőt!"

- ezek voltak az utolsó szavai az október elején meggyilkolt szaúdi kormánykritikus újságírónak a CNN hírtelevízió hétfői jelentése szerint.

A CNN forrása - állítása szerint - elolvasta a gyilkosságot megörökítő hangfelvétel lefordított átiratát, amelyet a török hatóságok készítettek. Eszerint Dzsamál Hasogdzsi az egyik támadójában felismerte Máher Mutrib magas rangú hírszerzési tisztségviselőt, aki azt mondta neki:

Visszajössz"

Hasogdzsi erre csak annyit mormolt:

Ezt nem tehetitek... várnak rám odakint".

Egyes szaúdi tisztségviselők korábbi nyilatkozatai szerint Rijád a konzulátuson meg akarta győzni Hasogdzsit arról, hogy térjen vissza Szaúd-Arábiába.

A CNN forrása szerint nem volt további párbeszéd a viszonylag rövid átiratban.

Az átirat szerint a támadók ezután nekiestek Hasogdzsinak, aki levegőért kapkodott, azt ismételgetve legalább háromszor: "Nem kapok levegőt!". Ami innen hallatszik az már csak a rémes csontzene, a feldolgozás, a szövegben ezután már csak egy-egy szó szerepelt a háttérzajok leírására, mint például "sikoly", "zihálás", "fűrészelés" és "darabolás".

A Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó török források szerint a meggyilkolt újságírót feldarabolták egy csontfűrésszel.

A CNN forrása szerint a felvételen hallható egyik hang Száleh al-Tubaigié, aki a szaúdi belügyminisztériummal kapcsolatban álló, boncolásra szakosodott törvényszéki szakértő. Tubaigi állítólag azt mondja a többieknek, hogy hallgassanak zenét a darabolás közben, csakúgy mint ő - írja az MTI

A CNN szerint Mutrib, aki tagja a szaúdi trónörökös biztonsági csapatának is, tisztségviselőket hívott fel, akiknek lépésről lépésre leírta a művelet részleteit, míg végül azt mondta: "Mondd meg a tieidnek, a dolog elintéződött".

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg az isztambuli főkonzulátuson, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment. Menyasszonya, Hatice Cengiz órákig várakozott rá a konzulátus előtt, majd értesítette eltűnéséről a török hatóságokat.

Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy "dulakodás közben". Ankara állításával szemben a szaúdi vádirat szerint Hasogdzsival nem előre kitervelten végeztek.

Török tisztségviselők múlt heti közlése szerint az isztambuli főügyészség arra a következtetésre jutott: "erős a gyanúja", hogy Szaúd al-Kahtáni, Szalmán egy vezető tanácsadója, és Ahmed al-Aszíri, a külföldi hírszerzés volt vezetőhelyettese is Hasogdzsi meggyilkolásának kitervelői között voltak. Szaúd-Arábia szerint a trónörökös nem tudott előzetesen a gyilkosságról.

(Borítókép: Tüntetők a főkonzulátus előtt Hasogdzsi fotójával - fotó:   Umar Farooq / Anadolu Agency / Getty Images)