Két, nukleáris fegyver hordozására alkalmas bombázót vezényeltek az oroszok Venezuelába

000 DV703685
2018.12.10. 19:43

Két, nukleáris fegyverek hordozására is alkalmas hadászati bombázót vezényelt Venezuelába Oroszország, közölte hétfőn az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva az MTI.

A két Tu-160-as bombázó 10 ezer kilométeres átrepülés után a Caracas melletti Maiquetia repterére szállt le hétfőn, hogy közös légi gyakorlaton vegyen részt Venezuelában. A közlemény arra nem terjedt ki, hogy a gépeken volt-e fegyver.

A Tu-160-asok 5500 kilométeres hatótávolságú, nukleáris vagy hagyományos robbanótölteteket hordozó manőverező repülőgépek indítására alkalmasak. Ilyen típusú bombázókról a Szíriában folytatott orosz hadműveletek során először vetettek be harci körülmények között hagyományos robbanótöltettel ellátott H-101-es típusú szárnyas rakétákat.

Ilyen bombázók a 2008-as orosz-grúz háború után érkeztek először Venezuelába, akkor egy rakétahordozó cirkáló is velük tartott, emlékeztetett az MTI, hozzátéve, hogy két ilyen bombázó 2013-ban is felkereste a baloldali populista vezetés alatt álló, Washingtonnal éles konfrontációban álló országot.

Múlt héten Moszkvában tárgyalt Nicolás Maduro venezuelai elnök, aki több mint 6 milliárd dollár értékű venezuelai orosz beruházásról, illetve annak garantálásáról állapodott meg. Ezen felül 600 ezer tonna orosz búza megvásárlásáról is megegyeztek a felek, de a megállapodás értelmében a dél-amerikai ország fegyverrendszereinek karbantartása is orosz kézbe kerül.

Maduro egyébként bejelentette, hogy országa áttér a GLONASS orosz műholdas navigációs rendszer használatára.

(Borítókép: Két Tu-160-as bombázó Moszkvában 2010-ben. Fotó: Alexander Nemenov / AFP)