Sára, Márió
-4 °C
5 °C

A szavazók 85 százaléka támogatta a korrupcióellenes döntéseket Peruban

2018.12.10. 08:09

A legmagasabb állami szinteket érintő korrupciós botrányokat követően a szavazók döntő többsége támogatta a vasárnap Peruban tartott népszavazáson az átfogó alkotmányos reformokról szóló kezdeményezést.

Mint ismert, az ország több vezető politikusa, köztük négy korábbi államfő ellen nyomoznak Latin-Amerika legnagyobb korrupciós botrányának ügyében, amelynek központjában az Odebrecht brazil építőipari vállalat áll. A cég egy 2016-ban az Egyesült Államokkal, Svájccal és Brazíliával megkötött alku keretében beismerte: tucatnyi országban fizetett le tisztségviselőket építési projektek kivitelezésének elnyerése érdekében.

Előzetes eredmények szerint a 24 millió szavazó mintegy 85 százaléka támogatta a népszerű Martín Vizcarra államfő kezdeményezését, amely a többi között azt a javaslatot tartalmazta, hogy a képviselőket ne lehessen újraválasztani közvetlenül a mandátumuk lejárta után.

A perui voksolók a népszavazásra bocsájtott négy alkotmánymódosítási javaslatból hármat támogattak. A képviselők újraválaszthatóságának tilalmán felül a szavazók jóváhagyták egy pártfinanszírozási törvény kidolgozását, valamint a korruptnak tartott igazságszolgáltatási rendszer reformját egy új felügyeleti szerv létrehozásával. A reformok végrehajtásának ütemtervét egyelőre még nem tudni.

A referendumon szavazásra bocsájtott negyedik kérdést a voksolók az elnök javaslatára elutasították. Vizcarra utólag sürgette a választópolgárokat, hogy szavazzanak nemmel a törvényhozás felsőházának, a szenátusnak a visszaállítása ellen, miután a parlament átdolgozta az eredeti javaslatát. Az elnök attól tartott, hogy a volt államfő, Alberto Fujimori hívei így kiterjeszthetik befolyásukat. A 2016-os elnök- és parlamenti választásokat követően a perui kormány és parlament kíméletlen hatalmi harcot folytat egymással.

A törvényhozás csak azt követően hagyta jóvá a referendum megtartását októberben, hogy Vizcarra a feloszlatásával fenyegetőzött, ha nem csatlakozik a korrupcióellenes kampányához.