Lövöldözés volt Strasbourg központjában

000 1BI9VM
2018.12.11. 20:47 Módosítva: 2018.12.12. 17:51

Lövöldözés volt kedd este nem sokkal nyolc óra előtt Strasbourg belvárosában. A városba érkezett Christophe Castaner belügyminiszter éjszakai sajtótájékoztatóján azt mondta, három halálos áldozat van, tizenketten pedig megsebesültek. Hat sérült állapota súlyos, hatan könnyebben sérültek.

Frissítés: A francia belügyminiszter-helyettes szerint nem biztos, hogy terrortámadás történt kedd este Strasbourgban, írja az MTI. A tettes indítéka egyelőre nem ismert, lehet, hogy az illető már nincs is Franciaországban, hanem már Németországban van, tette hozzá Laurent Nunez. Roland Ries polgármester viszont kijelentette, hogy vitathatatlanul merénylet történt, és Rémy Heirtz párizsi főügyész is azt mondta, terrorcselekmény történt.

Egy férfi nyitott tüzet a tömegben egy karácsonyi vásár közelében. A támadót még nem fogták el, ezért a polgármester mindenkit arra kért, hogy maradjon otthon.

Egy rendőrségi forrás szerint katonák megsebesítették a támadót, mielőtt elmenekült volna. Az AFP szerint a támadó a rue Épinalra húzódott vissza, a Le Figaro arról is írt, hogy bekerítették a fegyverest, de ezt később nem erősítették meg.

Ismert volt a hatóságok előtt

A támadót már azonosították, a különböző hatóságok 350 embere keresi a férfit. Castaner elmondta, hogy az elkövetőt Franciaországban és Németországban is elítélték már különböző bűncselekmények miatt.

A Le Figaro szerint Chérif C.-nek hívják, és Strasbourgban született. A 29 éves férfi a BFM TV szerint már korábban is ismert volt a hatóságok előtt, és radikalizálódásra utaló jelek miatt rajta volt a lehetséges terrorfenyegetést jelentő emberek listáján. A BFM TV szerint radikális iszlamista helyekre is járt.

A rendőrök előtt azonban elsősorban rablások miatt volt ismert. Kedden reggel egy gyilkossági kísérletnek minősülő fegyveres rablás ügyében akarták őrizetbe venni, de nem találták otthon. A lakásban viszont állítólag gránátokat foglaltak le. A Le Figaro szerint az elmúlt időszakban elfogták az összes bűntársát is.

A terrorelhárító ügyészség vizsgálja a lövöldözés ügyét.

Mindent lezártak, az EP épületét is

A rendőrség lezárta a környéket, a villamosközlekedést is leállították. A Kléber téren felállított karácsonyi vásárt bezárták. Órákon át az operából és egy kosármeccsnek helyszínt adó csarnokból sem engedték ki az embereket. A kosárcsarnokban az áldozatok előtt tisztelegve a Marseillaise-t énekelték.

A héten a városban tart ülést az Európai Parlament is. A lövöldözés után lezárták az EP épületét is, se ki-, se bemenni nem lehetett.

Emmanuel Foulon, az Európai Parlament egyik sajtósa ott volt a közelben, azt írta a Twitteren, hogy pánik volt, miután lövéseket hallottak, az emberek lehasaltak az éttermekben. Utána látták, ahogy fegyveres rendőrök szaladnak az utcán.

Jávor Benedek EP-képviselő pár sarokra volt, amikor a lövéseket meghallotta. Utána azt látta, hogy futni kezdenek az emberek, de akkor még nem lehetett tudni, hogy mi történt. Az Indexnek kedd este azt mondta, behúzódott egy étterembe, és a rendőrség és a katonaság az egész környéket lezárta, szóval ki se tudott volna onnan jönni.

Megerősítik a karácsonyi vásárok védelmét

A strasbourgi városvezetés bejelentette, hogy szerdán nem nyitnak ki a karácsonyi vásárok. A polgármester korábban még nem döntött, hogy az iskolákat bezárják-e, végül a belügyminiszter bejelentette, hogy a városi iskolák nyitva lesznek szerdán, de a szülőkre bízzák, hogy a gyermekeiket otthon tartják-e aznap. A belügyminiszter azt is elmondta, hogy betiltják a tüntetéseket, hogy a biztonsági erők a tettes elfogására koncentrálhassanak.

Emeltek a fenyegetettségi szinten, amivel megerősítik a határellenőrzéseket és a karácsonyi vásárok védelmét országszerte. Közben feloldották a kijárási korlátozásokat, miután több városrész órákon át le volt zárva. A karácsonyi vásár környékén lévő épületekben biztonságba helyezett emberek elhagyhatták az épületeket és a lezárt városrészeket.

Az Európai Parlament (EP) zárlatát is feloldották, a képviselők – saját felelősségükre – elhagyhatták az épületet.

A belügyminiszter-helyettes arról beszélt, hogy a rendőrség kihallgat öt embert a feltételezett elkövető korábbi rendőrségi ügyeivel kapcsolatban.

Emmanuel Macron francia elnököt folyamatosan tájékoztatják az eseményekről. Macron azt írta a Twitteren, hogy az egész ország együtt érez Strasbourggal, az áldozatok családtagjaival.

Borítókép:  Frederick Florin / AFP .

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport