Hedvig
4 °C
15 °C
141 852 szavazat
204 873 szavazat

Belehalt a körülmetélésbe egy gyerek Olaszországban

shutterstock 1171648516
2018.12.25. 18:06

Gyilkossággal vádolnak az olasz hatóságok egy 66 éves, líbiai születésű amerikai állampolgárt, miután a férfi annyira elrontott egy körülmetélést Róma közelében, hogy egy kétéves fiú belehalt a vérveszteségbe, ikertestvére életéért pedig továbbra is küzdenek az orvosok – írja az Independent.

A lap az olasz médiára hivatkozva azt írja, hogy a műtétet egy monterotondói menekültközpontban hajtották végre a két fiún, akik egy menekültstátuszt kapott nigériai anyától születtek még 2017 januárjában Olaszországban.

A helyi jelentések szerint a nő katolikus vallású, de a nigériai muszlim tradíciókra tekintettel mégis azt szerette volna, ha körülmetélik a fiait.

Abszurd tragédia. Az anya egyértelműen úgy intézkedett, hogy arról nem szólt senkinek, ugyanis ha szólt volna, akkor biztosan nem engedélyezték volna a műtétet.

– nyilatkozta Antonino Lupi, Monterotondo polgármestere, utalva ezzel arra, hogy az országban egyik közegészségügyi intézményben sem hajthatnak végre körülmetélést.

Foad Aodi, az olaszországi külföldi orvosok egyesületének alapítója ugyanakkor valamelyest árnyalta a képet, elmondta ugyanis, hogy a procedúra magánúton legalább 2000 euróba kerül, amit sokan nem engedhetnek meg maguknak, ezért más módon próbálják meg elintézni a műtétet.

Aodi hozzátette azt is, hogy Olaszországban az ilyen beavatkozások több mint 35 százalékát az emberek otthonában végzik, és egyben arra kérte az egészségügyi minisztériumot, hogy tegyék elérhetőbbé a körülmetélését a szegényebb muszlim és zsidó családok számára, szerinte ugyanis ellenkező esetben tovább folytatódik majd az a gyakorlat, hogy sokan olyan emberekhez fordulnak, akik nem értenek a dologhoz, de akár 20 euróért is bevállalják a műtétet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport