Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Kapsz egy tockost - mondta Erdogan, és tovább keményített a diktatúráján

2018.12.27. 12:28
Felfüggesztettek Törökországban két tévéműsort, mert bírálták Erdogant

A kormánykritikus Halk TV egyik beszélgetős műsorának öt adása marad el, a Fox TV hírműsora pedig 3 napos felfüggesztést kapott - írja a Hürriyet az RTUK szerdai döntésére hivatkozva. A műsorszolgáltatók pénzbírságot is kaptak - írja az MTI.

Emberek nézik Isztambulban Recep Tayyip Erdogan beszédét 2018. október 23-án
Emberek nézik Isztambulban Recep Tayyip Erdogan beszédét 2018. október 23-án
Fotó: Ozan Kose / AFP

A Fox TV egyik műsorvezetője, Fatih Portokal december elején szóvá tette az ellenzékre nehezedő nyomást, és azt mondta, az emberek már békésen sem mernek tiltakozni a földgáz árának emelkedése miatt. Megkérdezte azt is, vajon hány ember merne emiatt akár az utcára is kimenni. Recep Tayyip Erdogan erre válaszában a műsorvezetőre utalva, megcsillantotta az autoriter vezetőkre oly jellemző csodás humorérzékét.

A műsorvezető neve, miképpen a közismert turuncu kifejezés is, narancsot jelent, ezért Erdogan azon élcelődött, hogy egy narancs vagy valami citrusféle hívja az embereket utcára.

Tudd, hogy hol a helyed, máskülönben kapsz egy tockost ettől a nemzettől!"

- fűzte hozzá az elnök, és jelezte, bízik benne, hogy a bíróság majd móresre tanítja az ilyen embereket. A Halk TV egyik decemberi beszélgetős műsorában feltűnt továbbá a két, Törökországban ismert komikus, Metin Akpinar és Mujdat Gezen is, akik a demokrácia hiányosságairól beszéltek Törökországban. A színészek ellen az elnök megsértése miatt indult vizsgálat, és egy hétfői döntés értelmében nem hagyhatják el az országot. A 2016-os puccskísérlet óta a török kormány számos újságírót záratott börtönbe, és több tucat sajtóorgánumot szüntetett meg.