Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

108 évesen meghalt a férfi, aki 350 zsidó gyereket mentett meg a háborúban

2018.12.30. 11:56

Száznyolc évesen meghalt az a francia férfi, aki 1943-44 között több mint háromszázötven zsidó gyereket mentett meg a haláltól. Georges Loinger maga is zsidóként született Strasbourgban 1910-ben, majd később a francia ellenállás tagja lett. A francia seregben szolgált, amikor 1940-ben elfogták a nácik, fogolyként elvitték, de a sportos alkata, szőke haja és kék szeme elfedte a származását, így megmenekült.

Visszatérve Franciaországba a férfi csatlakozott egy csoporthoz (Oeuvre de Secours aux Enfants), ami olyan zsidó gyerekek megmentésén dolgozott, akiknek szüleit megölték vagy koncentrációs táborokba küldték.

Loingernek több módszere is volt a mentésre. A gyerekeket néha az enyhén őrzött svájci határhoz, egy focipályára vitte, és azt mondta nekik, hogy kezdjenek el focizni. A férfi minden alkalommal messzire elrúgta a labdát, át a határon, és megkérte a gyerekeket, hogy fussanak utána, így jutottak át. Máskor pedig fekete gyászruhába öltöztette a fiatalokat, és egy határ közeli temetőbe vitte őket. Ezekben segítségére volt a határ menti francia település, Annemasse polgármestere, aki addig bújtatta a gyerekeket, amíg el nem jött a megfelelő idő a menekülésre. Így mentett meg körülbelül 350 gyereket a haláltól.

Loinger így beszélt magáról egy interjúban:

A sport miatt pont nem keltettem egy meggyötört zsidó képét. Természetességgel jártam, csinos és jólöltözött voltam. 

Bátor munkájáért és segítségéért több kitüntetést is kapott a francia kormánytól. (Sky News)