Paulina
20 °C
35 °C

Vega kolbász és A rettenthetetlen: erről kérdezték a brit konzulátusokat idén

2018.12.30. 10:47

2018-ban több mint 330 ezerszer fordultak brit állampolgárok az Egyesült Királyság külügyminisztériumának külföldi kirendeltségeihez, a minisztérium beszámolója alapján számos esetben egészen érdekes témákban: olyan is volt például, aki a Kanári-szigeteken azzal kereste meg a konzulátust, hogy szerezzenek neki egy másik hotelszobát, mert egy kóbor macska betört a szobájába és az ágyára pisilt – írja a BBC.

A brit konzulátus épülete Szentpéterváron
A brit konzulátus épülete Szentpéterváron
Fotó: Olga Maltseva

A brit konzulátusok 2018-ban több mint 3400 esetben segítettek olyan esetekben, amikor brit állampolgárok külföldön kerültek kórházba, 4900 letartóztatásnál nyújtottak jogi segítséget, és 29600 esetben bocsátottak ki soron kívül utazási dokumentumokat. Számos esetben azonban egészen furcsa megkeresések futottak be a konzulátusokra:

  • Hollandiában egy brit állampolgár a Rettenthetetlen című film forgatókönyvével kapcsolatban lett volna kíváncsi egy-két dologra.
  • Az Egyesült Államokban egy betelefonáló arra lett volna kíváncsi, hogy kit szavaztak ki előző este a Strictly Come Dancing című táncolós show-műsorban.
  • Egy férfi megkérdezte, hogy Lengyelországban vannak-e vámpírok, mert egy neten megismert nő az első randijuk előtt arról érdeklődött, hogy milyen vércsoportba tartozik.
  • Egy másik férfi arra kérte a konzulátust Bangkokban, hogy beszéljen a masszőrével a nevében, mert elaludt masszázs közben, és szerinte emiatt nem kell fizetnie a szolgáltatásért.
  • Újdelhiben egy brit állampolgár arról érdeklődött, hogy hánykor nyit a konzulátus, mert úgy hallotta, hogy ott vegetáriánus virslit árulnak, és venni szeretett volna.
  • Olaszországban egy telefonáló arra kérte a nagykövetség munkatársait, hogy segítsenek neki megszervezni az esküvőjét.
  • Kuwaitban egy férfi megkérdezte, hogy a külügy munkatársai nem akarják-e örökbe fogadni a kiskutyáit.
  • Argentínában egy betelefonáló egy listát kért azokról a nőkről, akiket érdemes lehet feleségül vennie.
  • Egy férfi azt szerette volna megtudni, hogy hova küldje azt a másfél méteres fadarabot, amit a strandon talált, mert gyanította, hogy az egy brit hadihajó egy darabja volt a 18. században.

A brit külügyminisztérium közölte, sajnos nem tudnak segíteni vámpírokkal, kóbor macskákkal vagy táncos show-műsorokkal kapcsolatban, és a külföldön tartózkodó brit állampolgárok vegetáriánus kolbásszal való ellátásában is meglehetősen gyengének számítanak, de azért azt tanácsolja, hogy ha a brit állampolgároknak segítségre van szüksége külföldön, akkor forduljanak továbbra is a brit külügyi szervekhez, ahol mindent megtesznek majd, hogy segítsenek nekik.