Géza
6 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Fiatal menekültek válogatás nélkül támadtak járókelőkre egy bajor városban

2019.01.02. 12:49 Módosítva: 2019.01.02. 12:51

"Mértéktelen erőszakos túlkapás történt, amelyet nem tűrhetünk el. (...) Ha menedékkérők erőszakos bűncselekményeket követnek el, akkor el kell hagyniuk az országunkat" -  mondta Horst Seehofer német belügyminiszter, miután egy csoport menedékkérő a hétvégén válogatás nélkül támadt rá járókelőkre egy bajor városban.

Horst Seehofer
Horst Seehofer
Fotó: Tobias Schwarz

A 44 ezer lakosú Ambergben szombaton délután két afgán, egy iráni és egy szíriai menedékkérő garázdálkodott órákon keresztül. A 17-19 éves fiatalok este fél hét körül a vasútállomáson rúgtak hasba minden ok nélkül egy 13 éves gyereket, nem sokkal később egy 29 éves kertészt ütöttek meg az arcán, írja a Bild

Az állomás előtti téren ezután egy 17 éves lányt kurváztak le és sértegettek. Amikor a lány barátja ezt szóvá tette, őt is többször megütötték. Szemtanúk szerint ezután egy férfit lökdöstek le egy lépcsőn.

Egy másik 17 éves fiatal azt mondta: a társaságuk egyik tagját "lennigerezték", majd megütötték. A megtámadott fiatalok elfutottak, de utolérték őket, és legalább hármukat megütötték és megrugdosták. Azt a férfit is megütötték, aki a segítségükre akart sietni.

A fiatal menedékkérőkből álló csoport ezután elfutott, de egy közeli utcában még rátámadtak két járókelőre. Ezután fogták el őket a rendőrök, de egyikük ellenállt és közben hangosan gyalázta az egyik rendőrnőt. A csoport tagjait előzetes letartóztatásba helyezték.

Horst Seehofer belügyminiszter, aki egyben a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa is, azt ígérte: javaslatokat dolgoz ki a kormány számára az erőszakos bűncselekményeket elkövető menedékkérők elleni szankciókról.

Az ilyen esetekben a jogállamnak "hajthatatlan keménységről kell tanúbizonyságot tennie", és az eddiginél nagyobb határozottsággal kell eltávolítania az országból a maradásra nem jogosult menedékkérőket - mondta Philipp Amthor CDU-s parlamenti (Bundetsag-) képviselő.

Hasonlót írt Michael Cerny, Amberg polgármestere is a Facebookon. Szerinte a jog eszközeivel megfelelő keménységgel kell reagálni az ilyen esetekre a menekültügyi hatóságoknak és a fiatalkorú menedékkérőket ellátó intézményeknek is, de a polgármester fontosnak tartotta kifejezni azt, hogy

természetesen nem szabad általánosítani, ezek az idióták rendkívüli módon megnehezítik a békés és törekvő menedékkérők helyzetét.