Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A horvát ombudsman szerint szexista lett az alkoholfogyasztás elleni kampány

2019.01.04. 20:40

A túlzott alkoholfogyasztás veszélyeire felhívó plakátok eltávolítását kéri a zágrábi villamosokról és autóbuszokról a horvát ombudsman, mert azok szerinte szexista és megalázó üzentet tartalmaznak a nőkre nézve, írja az MTI a helyi sajtóra hivatkozva.

A plakátokat Zágráb egészségügyi hivatalának megbízásából függesztették ki csütörtökön a városi tömegközlekedési eszközökön, és ezeken arra figyelmeztetnek, hogy a nők alkoholos befolyásoltság alatt könnyen nemi aktust létesítenek idegenekkel, míg a férfiaknál az alkohol csökkenti a szexuális teljesítményt és az erekciót, ami önbizalomvesztést okoz.

Visnja Ljubicic ombudsman szerint a plakátok azt üzenik, hogy míg a férfiaknál az alkoholnak mindössze a fiziológiai funkciókra van káros hatása, addig a nőknél a viselkedésre hat, amely így erkölcstelenné, méltóság nélkülivé teszi őket, olyanokká, akik feltételek nélkül lefekszenek bárkivel és terhesek lesznek. 

„Ilyen módon bemutatni a nőket, nemi hovatartozásuk alapján, sértő és megalázó, nincs összhangban a nők és férfiak közötti esélyegyenlőséggel, sem más számos nemzeti és nemzetközi dokumentummal, amely a szexizmust és a nemi sztereotípiákat úgy definiálja, mint a nemek közötti egyenlőség komoly akadályát". 

Nem lehet az egyik problémáról oktatni úgy, hogy a szexizmust használják fel hozzá, mint "kevésbé fontos vagy kevésbé káros" problémát, mondta. A plakátok óriási felháborodást váltottak ki a városban és miattuk számos bejelentés érkezett a városi hivatalhoz. 

Vjekoslav Jelec, a városi hivatal vezetője a horvát RTL-nek nyilatkozva úgy vélte: nincs semmi szexista a plakátokon, azokat nem kell eltávolítani. A szöveg a diákok nyelvén íródott, amellyel a fiatal korosztály figyelmét hívják fel az alkohol káros hatásaira, és amelyből egyetlen ügyetlen mondatot egyesek rosszindulatúan szexistának tolmácsolnak - mondta. Ezt onnan is tudja, hogy több barátját és a feleségét is megkérdezte arról, szerintük szexista tartalomról van-e szó. Utóbbi, mint mondta, "értetlenül áll a nagy felhajtás előtt".