Stefánia
0 °C
3 °C

A helyi posta 3 millió osztrák adatait adta el

2019.01.08. 19:52

Az Osztrák Posta kedden beismerte, hogy az ügyfelei  feltételezett "politikai hovatartozásával" kapcsolatos adatokat gyűjtött és adott el. Az Osztrák  Posta adatgyűjtéséről  hétfőn számolt be az Addendum osztrák oknyomozó portál. Az Epicenter Works civil szervezet "botrányosnak" nevezte a  hivatal gyakorlatát, amely szerinte megsértette a személyes adatok védelmére vonatkozó európai szabályokat, írja az MTI.

Az Addendum szerint az Osztrák Posta mintegy 3 millió ember - azaz a lakosság több mint egyharmada - nevével, életkorával és nemével kapcsolatos adatokat adott el. Közülük 2,2 millió ügyfél esetében a valószínűsített politikai hovatartozással kapcsolatos adat is szerepelt.

A VKI fogyasztóvédelmi szervezet szintén kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy "az ilyen kényes adatok" forgalmazása jogszerű lenne. Az ellenzéki zöld Most (Pilz) Lista párt szintén "elfogadhatatlannak" nevezte ezt a gyakorlatot, és a vonatkozó törvények szigorítását szorgalmazta.

Az adatvédelmi hatóság (DSB) kedden bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

A 2006 óta tőzsdén jegyzett, de 52,8 százalékban az osztrák állam tulajdonában lévő Posta beismerte, hogy a marketing céllal történő adatgyűjtés "évek óta megszokott gyakorlat" volt. Szerintük ők nem követtek el törvénysértést.

A valószínűsített politikai hovatartozásra vonatkozó adatokat az "életkor, a nem, a cím és a szavazókörök adatainak összevetésével állították össze, de nem fedik fel egyetlen esetben sem az emberek választási preferenciáját" - írja a Posta.

Az adatforgalmazás révén a postának  évente mintegy 10 millió eurós bevétele volt az Addendum szerint.