Trump kontra Erdogan: kezd elmérgesedni a török-amerikai üzengetés

GettyImages-850805758
2019.01.08. 17:29
Egyre ellenségesebb a török - amerikai viszony. Ankara most azzal keménykedett, hogy bejelentette, ha úgy támad kedve, akkor újabb észak-szíriai hadműveletet indít. Washington korábban bejelentette, kivonul Szíriából, de garanciákat kér a szíriai kurdok biztonságára.

Kezd elvadulni az amerikai - török üzengetés Szíria ügyében. Donald Trump amerikai elnök deklarálta, hogy az Egyesült Államok kivonulna ugyan a katonáival a térségből, de nem szeretné, ha ezt a Recep Tayyip Erdogan vezette Törökország a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia lerohanására használná fel. Ezúttal Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő kedden Ankarában egy amerikai delegációval folytatott tárgyalását követő sajtótájékoztatón harciaskodott, amikor azt mondta, hogy amennyiben indokolt egy az Eufrátesz folyótól keletre tervezett hadművelet Törökországot senki nem fogja megállítani, igaz Kalin azt is leszögezte, hogy Ankara a beavatkozást illetően mindenkivel koordinációban marad - tudósított a helyzetről az MTI.

Bolton is kapott rendesen

Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának, John Boltonnak a vasárnap Jeruzsálemben tett kijelentései  feszültséget váltottak ki Ankara és Washington között. Bolton akkor azt mondta, hogy Törökország Szíriában a kurdokat veszi célba. Egyúttal arra szólította fel Ankarát, egyeztesse szíriai katonai akcióit az Egyesült Államokkal.

Az a minimum, hogy ne sodorja veszélybe a katonáinkat, de az (amerikai) elnöknek azt az elvárását is figyelembe kell vennie, hogy ne kerüljenek veszélybe azok a szíriai ellenzéki erők, amelyek az oldalunkon harcoltak"

- fogalmazott Bolton az YPG-re utalva, amelyet az amerikaiak az Iszlám Állam elleni harcban a leghatékonyabb partnerüknek tekintenek. Törökország vállaljon kötelezettséget Washington kurd szövetségeseinek a biztonságáért - nyomatékosította Bolton.

Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi parlamenti felszólalásában a legalávalóbb, legbecstelenebb és legrondább rágalomnak minősítette Bolton szavait.

Erdogan nagyon belelendült

Erdogan beszédében hangoztatta: ha az Egyesült Államok a Törökország által terrorszervezetnek tartott YPG-t kurdnak tekinti, akkor komoly tévedésben van. Ankara már nagyrészt be is fejezte a korábban jelzett katonai hadművelet előkészületeit az YPG ellen, Törökország hamarosan akcióba lép - fogalmazott a török államfő.

Ne így meneküljenek a terroristák!

A török elnöki szóvivő keddi sajtótájékoztatóján elmondta: nem szabad, hogy a kilátásba helyezett amerikai csapatkivonás Szíriából lehetőséget teremtsen az YPG és más terrorszervezetek számára. Kalin az Eufrátesztől keletre eső vidék megtisztítását attól tette függővé, hogy Washington

  • begyűjti-e a kurd milíciának adott fegyvereket,
  • tisztázza-e az ottani amerikai támaszpontok és logisztikai központok sorsát, valamint hogy
  • felbontja-e szövetségét az YPG-vel.

Kalin leszögezte: az amerikai delegációval folytatott keddi tárgyalás során Ankara ismét hangsúlyozta, hogy a szíriai kurdokat, mint népcsoportot világosan szét kell választani az YPG-től, amely terrorszervezet.

Török akták

Kalin szintén elmondta: két aktát adott át Boltonnak, amelyből az egyik az YPG által elkövetett bűncselekmények és emberi jogi sértések listáját tartalmazta. Ankara megtesz mindent annak érdekében, hogy a kurdokat beleértve Szíriában egyetlen civilnek se essen bántódása - hangoztatta Kalin.

Tárgyalási szintek és beszólások tömkelege

Kedd délelőtt John Bolton és delegációja, James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja, valamint Joseph Dunford, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke több mint két órán át egyeztetett a Kalin vezette török tárgyalóféllel az amerikai csapatkivonás kérdéséről. A megbeszélést követően Bolton elhagyta Törökországot. Az előzetes várakozással szemben sem Erdogannal, sem Hulusi Akar török védelmi miniszterrel nem találkozott. Jeffrey és Dunford várhatóan még Ankarában maradt.

Erdogan újságíróknak nyilatkozva azt mondta: Bolton tárgyalópartnere Kalin, aki egyben az államfői hivatalhoz tartozó biztonsági és külpolitikai bizottság elnökhelyettese.

A török elnök hozzátette: Donald Trump amerikai elnökkel "bármely pillanatban" egyeztethet. Kalin a sajtótájékoztatón emlékeztetett: Erdogan nem ígérte meg előre, hogy találkozik Boltonnal. A török szóvivő Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek hétfőn a CNBC amerikai hírtelevízióban elhangzott állítására reagálva azt is nyomatékosította, hogy Erdogan nem fogadta meg Donald Trump amerikai elnöknek decemberi telefonbeszélgetéseik során, hogy megvédi Észak-Szíriában az YPG-t az amerikai kivonulás után.

Jó kurdok, rossz kurdok

Törökország régóta neheztel Washingtonra az YPG támogatása miatt, mert úgy véli, hogy a szíriai kurd milícia térnyerése felerősítheti a törökországi kurd szeparatisták törekvéseit.  Törökország külpolitikájában vannak jó kurdok és rossz kurdok, a saját, Törökországban élő kurdokhoz hasonló gondolkodású, baloldalinak mondható szíriai kurdok például ellenségek, míg az irakiak inkább barátok Ankara szemszögéből.

Ankarát az is aggasztja, hogy az amerikai csapatok esetleges távozásával hatalmi vákuum alakul ki Északkelet-Szíriában. Az YPG ugyanakkor attól tart, hogy az Egyesült Államok kivonulásával Törökország nagyobb szerepvállalásra próbál majd törekedni a térségben.  • Tippek
  • Bankszámla