Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Új menekülttáborokat nyitnak Görögországban

2019.01.10. 19:21

Két új menekülttábort létesítenek a görög szárazföldön a szigetek túlzsúfolt központjaiból ide szállított menedékkérők részére. Ezt Dimitrisz Vicasz menekültügyért felelős görög miniszter jelentette be sajtótájékoztatóján csütörtökön, írja az MTI.

A miniszter szerint a két tábor mintegy 1500 fő befogadását teszi lehetővé.

Bejelentette egy új integrációs program tervét is azok számára, akik már megkapták a menekültstátuszt. A tervezet szerint így további ötezren jutnak lakhatáshoz fél évre, illetve segítséget kapnak a görög nyelv és különböző szakmák elsajátításához is, hogy könnyebben boldoguljanak a munkaerőpiacon.

Vicasz szerint jelenleg 11 683 migráns, illetve menekült tartózkodik a különböző görög szigeteken, Athén célja pedig az, hogy január végére ez a szám 11 ezerre csökkenjen. Hozzátette, hogy a tavalyi év során a szigetekről már majdnem 30 ezer embert szállítottak a szárazföldre. Hivatalos adatokra hivatkozva hozzáfűzte, hogy 2018-ban majdnem 50 ezren érkeztek az országba, közülük több mint 32 ezren Törökország felől, az Égei-tengeren át – ez a szám tíz százalékkal több a 2017-esnél –, majdnem 16 ezren pedig a görög-török szárazföldi határon futó Evrosz folyónál léptek görög területre.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) már nem először bírálta a görög szigetek túlzsúfolt menekülttáboraiban uralkodó állapotokat, főként a számoszi és a leszboszi központot. A leszboszi Mória nevű tábort eredetileg 3000 ember befogadására tervezték, de most csaknem 6500-an zsúfolódtak ott össze.

Kedden egy huszonnégy éves kameruni menedékkérő meghalt a leszboszi táborban, az orvosok szerint a halál oka szívelégtelenség volt, amelyet sokan a hirtelen beköszöntött hidegfront okozta súlyos megfázásnak tulajdonítottak. A miniszter a rossz egészségügyi ellátást az orvoshiánnyal indokolta, és hozzátette, hogy februártól a kormány meg szeretné emelni az itt dolgozó orvosok fizetését. 

Vicasz szerint a tavalyi év során több mint 2600 kiskorú érkezett felnőtt kíséret nélkül Görögországba, jelenleg pedig a kiskorú menekültek 75 százaléka, azaz mintegy 12 500 gyerek jár iskolába. 

A sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy összesen mintegy 70 ezer migráns és menekült él Görögországban. Jelenleg hivatalos adatok szerint több mint 70 ezer migráns és menekült él Görögországban.