Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Terrortámadás áldozatainak boncolási jegyzőkönyvét lopta el egy férfi

2019.01.10. 11:27

Eljárást indítottak a belga hatóságok az Iszlám Állam egy korábbi harcosa ellen, aki a vádak szerint a többi között egy olyan merevlemezt is ellopott, amely a 2016-os brüsszeli robbantások áldozatainak boncolási jegyzőkönyveit tartalmazta.

A férfi valószínűleg nem tudta, hogy mi van az adattárolón.

A gyanúsítottnak, a 27 éves Illias Khayarinak múlt héten meg kellett jelennie egy találkozón a feltételes szabadlábra helyezésével kapcsolatban, és az épületből kifelé több tárgyat is ellophatott az ügyészség orvosszakértőinek részlegén, köztük a terrortámadások áldozatainak boncolási jelentéseit tartalmazó merevlemezt. 

Néhány nappal később őrizetbe vették, majd letartóztatták, ő azonban tagadja a lopást, az ellopott tárgyakat pedig azóta sem találták meg. 

A korábban Szíriában harcoló, majd Belgiumba visszatért Illias Khayarit öt év börtönbüntetésre ítélték terrorszervezetben való részvétel miatt, nagyjából két és fél év után viszont feltételes szabadlábra helyezték, annak ellenére, hogy egy lehallgatott telefonbeszélgetésben korábban arról beszélt, hogy lefejezett egy embert a közel-keleti országban.

Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre 2016. március 22-én terrortámadást, melyben 32-en meghaltak és 340-en megsebesültek. A robbantások elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. (MTI)