Virág
0 °C
2 °C

1981 óta szökésben volt az életfogytiglanira ítélt olasz terrorista

2019.01.13. 08:44

Elfogták Bolíviában Cesare Battisti olasz szélsőbaloldali szökevényt - közölte a hét végén Jair Bolsonaro brazil államfő egy tanácsadója.

Bolsonaro megígérte, hogy kiadják

A most 63 éves Battisti a hetvenes évek második felében a Vörös Brigádok terrorszervezet oldalágaként működő egyik csoporttal négy gyilkosságot követett el, amiért életfogytiglani börtönre ítélték, de 1981-ben megszökött, majd Franciaországon és Mexikón át Brazíliába menekült, írja az MTI.

Brazíliai menedékjoga sokáig komoly feszültségeket okozott Brazíliaváros és Róma között. Tavaly decemberben a brazil bíróság elrendelte az olasz férfi letartóztatását, de Battisti tartózkodási helyét nem ismerték, a hatóságok hetekig keresték. Michel Temer volt brazil elnök hivatala decemberben elrendelte Battisti kiadását is Olaszországnak.

Filipe Martins, az új államfő tanácsadója a Twitteren tudatta, hogy Cesare Battistit elfogták Bolíviában, és az olasz férfit visszaviszik Brazíliába, mielőtt valószínűsíthetően kiadják Olaszországnak, ahol letöltheti életfogytig tartó börtönbüntetését.

Cesare Battisti 2007-ben
Cesare Battisti 2007-ben
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Olaszország 25 éve vár erre az őrizetbe vételre

Az olasz kormány üdvözölte Battisti elfogását. Matteo Salvini belügyminiszter dicsérte a bolíviai rendőrség és a brazil kormány munkáját. Mint mondta,

Battisti olyan bűnöző, aki nem érdemli meg, hogy kényelmesen éldegéljen a tengerparton, hanem ehelyett élete hátralevő részét börtönben kell töltenie.

A belügyminiszter közlése szerint már úton van egy olasz repülőgép Bolívia felé, fedélzetén olasz rendőrökkel és a titkosszolgálat tagjaival.

Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán szintén kifejezte elégedettségét az olasz és a brazil nyomozók együttműködésével kapcsolatban. Mint írta, Olaszország 25 éve vár erre az őrizetbe vételre.

"Ezúttal sikerült. Battisti nem talál több menekülőutat, ki fogják adni Olaszországnak" - mondta Alberto Torregiani, Battisti egyik meggyilkolt áldozatának fia.

Battistit Rio de Janeiróban 2007-ben egyszer már elfogták, és a bíróság akkor is elrendelte a kiadatását Olaszországnak, de ezt a döntést az akkori baloldali brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva felülbírálta. A kiadatás visszautasítása miatt Róma egy időre hazahívta brazíliai nagykövetét. 2011-ben a bevándorlási hivatal állandó letelepedést engedélyezett Battisti számára Brazíliában. Jair Bolsonaro, a január elsején beiktatott új elnök, korábban fogadkozott, hogy azonnal elrendeli a szélsőbaloldali terrorista kiadását.