Zoltán
-4 °C
9 °C

A szélsőjobboldali brazil elnök megkönnyíti a lakossági fegyvertartást

2019.01.15. 18:39

Kampányígérete teljesítésének első intézkedéseként a fegyvervásárlást megkönnyítő rendeletet hozott Jair Bolsonaro brazil államfő kedden, írja az MTI.

Az elnöki rendelet az első lépés ahhoz, hogy eltöröljék azt a 2003-as szigorú fegyvertartási törvényt, amely gyakorlatilag lehetetlenné tette a civil lakosság számára a törvényes fegyvertartást.

Bolsonaro erre vonatkozó üzenete az elnökválasztási kampányban kedvező visszhangot váltott ki a szavazók körében a dél-amerikai országban, ahol 2017-ben 64 ezer gyilkosságot követtek el, közülük 43 ezret lőfegyverrel. Bolsonaro azzal érvel, hogy a braziloknak joguk van a fegyvertartáshoz és ahhoz, hogy meg tudják védeni magukat a bűnözőkkel szemben.

A rendelet 120 napon belül érvényét veszti, ha a kongresszus nem hagyja jóvá. A határozat megszünteti a brazil szövetségi rendőrség illetékességét a civil fegyvervásárlási kérelmek jóváhagyásában. Bolsonaro szerint az, hogy ki viselhet fegyvert és ki nem, teljes mértékben szubjektív kérdés.

A több mint 200 milliós lakosú dél-amerikai országban 2017-ben mintegy 330 ezer civilnek volt fegyvertartási engedélye. A Reuters brit hírügynökség megjegyezte: nehéz pontosan meghatározni, hány illegális fegyver van Brazíliában, de az ország igazságügyi minisztériumának egy korábbi tanulmánya szerint számuk 8 millió körül mozog.

A hírügynökség hozzátette: a brazíliai drogbandák és félkatonai szervezetek könnyűszerrel hozzájutnak a Taurus Armas SA brazil fegyvergyártó portékáihoz vagy a környező országokból csempészett más márkájú fegyverekhez. A Rio de Janeiró-i bandák például jelenleg szinte kizárólag az osztrák Glock pisztolyait használják, de más európai és amerikai gyártók gépkarabélyaira is rátették már a kezüket.