Illegális bevándorlóként vertek sátrat az amerikai képviselőházi elnök kertjében

2019.01.16. 05:55

Sátrat vertek Nancy Pelosi demokrata párti házelnök kaliforniai villájának kertjében jobboldali aktivisták, akik eljátszották, milyen lenne, ha a politikushoz illegális bevándorlók költöznének be.

A csoport azt hangoztatta, hogy menedéket keres a kertben úgy, ahogyan az úgynevezett menedékvárosokban- azaz az illegális bevándorlók letelepítését vállaló településeken - szerintük otthonra lelnek az illegális bevándorlók.

A csoport vezetője, a Twitterről gyűlöletbeszéd miatt kitiltott ismert alt-right aktivista Laura Loomer videón élőben közvetítette a sátorállítást. Az akciót tiltakozásnak szánta a Donald Trump elnök javasolta határfal felépítését mereven ellenző demokrata pártiak politikája ellen. A képviselőházi demokrata többség által január elején házelnökké választott Nancy Pelosi is "erkölcstelennek" minősítette az amerikai-mexikói határra tervezett falépítést, erre válaszul Loomer és csoportja ezért a sátor tetejére írta, hogy "erkölcstelen", majd azt fejtegette, hogy

Nancy nagyon gazdag ember, és azt hiszi, hogy itt mindenkit szívesen kell látni, és hogy a menedékjog emberi jog.

A megjelenő rendőrök a csoport tagjait felszólították, hogy azonosítsák magukat, mire azt a politikus választ kapták: "Gavin Newsom (ő a szintén demokrata párti kaliforniai kormányzó) azt mondta, hogy nekünk erre nincs szükségünk".

A csoportot ezután kirakták a házelnök kertjéből, de - az aktivisták nem kis csalódására - senkit nem tartóztattak le birtokháborításért, és Nancy Pelosi nem kommentálta az esetet.

A menedékvárosok ügye megosztja az amerikai politikát és közvéleményt. Ezek a települések - vagy egész államok - menedéket nyújtanak az illegális bevándorlóknak, és nem hajlandók együttműködni sem a szövetségi bevándorlási hivatal, sem a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársaival az illegális bevándorlás ellenőrzésében vagy visszaszorításában.

Kalifornia egyike azon államoknak, amelyet kormányzója menedékállamnak nyilvánított. Ez azt is jelenti, hogy az illegálisan az országba érkezőket nem tartóztatják fel, teljes körű védelmet élveznek, így munkát is vállalhatnak, sőt, Kaliforniában az új kormányzó, Gavin Newsom azt is megígérte, hogy törvényt terjeszt elő az illegális bevándorlóknak biztosítandó egészségügyi ellátásról.

(MTI, Daily Beast)