Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Beépített FBI-ügynököktől vett rakétát a Fehér Házat felrobbantani akaró dzsihadista

2019.01.17. 10:30

Az Egyesült Államokban letartóztattak szerdán egy Georgia állambeli férfit, akit azzal vádolnak, hogy páncéltörő rakétával meg akarta támadni a washingtoni Fehér Házat - közölte az MTI. A 21 éves férfit, Hasher Jallal Tahebet tetten érték: az őrizetbe vétel azután történt, hogy átvette a neki beszerzett fegyvereket és robbanóanyagokat a bizalmába férkőzött FBI-ügynököktől.

Georgia állam bűnüldöző szervei márciusban léptek kapcsolatba a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), miután tudomásukra jutott, hogy Taheb radikalizálódott, megváltoztatta a nevét, és külföldre akar utazni.

A férfi tavaly októberben el is árulta a bizalmába férkőzött FBI-ügynököknek, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellenőrzése alatt lévő területre akar utazni. Mivel azonban nem volt útlevele, nem utazhatott külföldre, így kitalálta azt, hogy megtámadja a Fehér Házat és a New York-i Szabadság-szobrot.

A férfi többször találkozott titkos ügynökökkel, rávette őket a terv végrehajtására, sokat kommunikált velük kódolt üzenő applikációkon keresztül. Egy ilyen találkozó alkalmával Taheb azt tanácsolta az egyik titkos ügynöknek, hogy amennyiben más országba utazik, akkor csupán "egy lesz a sok közül", de ha az Egyesült Államokban marad, akkor nagyobb károkat okozhat. Azt magyarázta, hogy a dzsihád (iszlám szent háború) kötelesség, és ő minél nagyobb kárt akar okozni, mártír akar lenni.

Megmutatta az FBI-ügynöknek a Fehér Ház nyugati szárnyának a tervrajzát és a támadás részletes tervét, illetve arra kérte, hogy szerezzenek be neki a támadáshoz szükséges fegyvereket és robbanóanyagot. Páncéltörő rakétával akarta felrobbantani a Fehér Ház ajtaját, és minél nagyobb veszteségeket akart okozni a rendőrségnek és az elnöki hivatalt védő őröknek.

A férfit a fegyverek és a robbanóanyag átadása után tartóztatták le szerdán egy bufordi parkolóházban.