Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Iráni titkosszolgálati műveletekhez van köze a Mahan Airnek

2019.01.21. 09:58

A német szövetségi repülési hatóság a héten visszavonja a Mahan Air iráni légitársaság repülési engedélyét, mert a légitársaságot azzal gyanúsítják, hogy összefüggésbe hozható az iráni titkosszolgálat fedett műveleteivel - írja az MTI a német sajtóra hivatkozva.

Több német lap arról számolt be, hogy a hatósági döntés kapcsolatban van azokkal a gyilkosságokkal, amelyeket az iráni titkosszolgálat hajtott végre Európában, továbbá azokkal a tervekkel, hogy újabb ilyen támadásokat kövessen el.

A Mahan Air jelenleg hetente négy járatot üzemeltet Németországban, hármat Düsseldorfba, egyet pedig Münchenbe közlekedtetnek.

A német külügyminisztérium, amelyet felkértek a tervezett engedély megvonásának kommentálására, elhárította a megkeresést azzal, hogy nem szolgáltat információt a "belső politikai tervezési folyamatokról". 

Sajtójelentések szerint a Mahan Air 2011 óta szerepel az Egyesült Államok szankciós listáján, és Washington már számos szövetségesénél közbenjárt annak érdekében, hogy vonják vissza a repülési engedélyt ettől a légitársaságtól. 

A múlt héten a német hatóságok az Irán javára folytatott kémkedés gyanújával őrizetbe vették a német hadsereg egyik alkalmazottját, Abdul Hamid S-t. Teherán tagadja a vádat.

Irán rendszeresen gyanúsítja fő ellenségeit - Izraelt és az Egyesült Államokat - azzal, hogy szabotálni akarják a 2015-ben vele kötött többhatalmi atomalkut, amelynek révén javult Teherán viszonya az Európai Unióval, Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Németországgal.