Újra nyomoznak a legrejtélyesebb szovjet tragédia ügyében

2019.02.01. 11:33 Módosítva: 2019.02.01. 15:27

Újranyitják az aktákat a Szovjetunió legrejtélyesebb tragédiájának ügyében – írta a Ria Novosztyi. Épp 60 éve, hogy a túrázó csoport minden tagja meghalt az Észak-Ural 1079 méter magas csúcsa, a Holatcsahl közelében. (A magyarral rokon manysi nyelven a szó halott sziklát jelent.)

A kilencfős csoport február 1-ről 2-ra virradó éjszaka halt meg. A helyszínt csak három héttel később találta meg a mentőcsapat, és amit talált, arra máig nincs magyarázat. 

A tragédiáról itt írtunk bővebben.

  • A csoport sátrat vert, de késsel ki volt vágva, ám a benti tárgyak érintetlenek voltak.
  • Öt holttesten alig volt ruha: ketten az erdős rész szélén, egy hatalmas fenyő alatt feküdtek, fejjel a sátor felé, mintha utolsó erejükkel a sátor felé másztak volna. Mellettük egy kezdetleges tábortűz nyomai voltak, a fa ágai pedig ötméteres magasságig részben le voltak tördelve, mintha valaki megpróbált volna felmászni. Három csoporttag a fa és a sátor közti úton hevert egymástól pár száz méter távolságra, néhány centi hó alatt.
  • A két hónappal később előkerült négy másik holttest. Ők jobban fel voltak öltözve, viszont mindannyiukon súlyos sebek voltak: egyikük koponyatörést szenvedett el, a többieknek pedig bordái törtek, nyaksérüléseik és belső vérzésük volt. Az egyik nőnek hiányzott a nyelve is.
  • Két holttesten radioaktív sugárzást észleltek – igaz, ők egy atomerőműben dolgoztak.

A nyomozást gyanúsított hiányában alig három hónappal később lezárták, az iratokat titkosították, így csak a Szovjetunió széthullása után váltak ismét hozzáférhetővé. A találgatások a természeti tragédia – lavinától való félelem, hóvihar – mellett az ufóktól a jetitámadáson át titkos hadászati akcióig terjedtek, meggyőző magyarázat nem volt a történtekre.

A tragédia 60. évfordulóján azonban az orosz legfőbb ügyészség bejelentette: újra nyomoznak az ügyben és a több tucat felvetett verzió közül megvizsgálják a három legvalószínűbbet: lavina, hócsuszamlás vagy hóvihar.

Utóbbi valóban adhat magyarázatot arra, miért is menekültek ki pánikszerűen a túrázók a sátorból: 

A hegy körül fújó erős szél úgynevezett Kármán-féle örvénysort hozott létre. Ez fülsiketítő zajjal jár, amit infrahang is kísér. Ez az emberi fül számára nem hallható, de a kísérletek azt mutatják, hogy képes pánikrohamot, irracionális viselkedést kiváltani az emberekből. Ez megmagyarázhatja, hogy miért hagyta hátra a csoport a szállását. A csoporttagjaival kihűlés végzett, igaz, magyarázatra szorulnak a négy holttesten talált súlyos sérülések. Ők talán belezuhantak a jéggel és sziklákkal teli vízmosásba. 

Az nem derült ki a legfőbb ügyészség jelentéséből, hogy mitől remélik hatvan év távlatából, hogy képesek lesznek felderíteni a tragédia okát.   • Hírek
  • Csok