Az amerikai kormány kérte Japánt, hogy Trumpot jelöljék Nobel-díjra

2019.02.17. 07:06 Módosítva: 2019.02.17. 08:29

Arról már évértékelő beszédében is szót ejtett Donald Trump, hogy őt Nobel-békedíjra jelölték, most azonban a jelölő  Abe Sindzó japán miniszterelnökről derült ki, hogy nem magától, hanem  washingtoni kérésre tett gesztust. Erről az Aszahi Sinbun című japán napilap ír az MTI szerint.

 Trump pénteken beszélt arról, hogy Abe terjesztette fel a rangos kitüntetésre a párbeszéd megkezdéséért és a feszültségek csillapításáért Észak-Koreával. Az amerikai államfő beszámolója szerint a japán kormányfő átadta neki annak az ajánlólevélnek a másolatát, amelyet elküldött a Nobel-bizottsághoz. Trump a dokumentumot "a legszebb ötoldalas  levélnek" nevezte. 

A tokiói külügyminisztérium nem kívánta kommentálni Trump bejelentését. Az Aszahi egy névtelenül nyilatkozó japán kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy az amerikai kormány kereste meg Abét a jelölés ötletével, miután Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. Ez volt az első alkalom, hogy hivatalban lévő amerikai elnök tárgyalt Észak-Korea vezetőjével.

A Nobel-békedíjat a norvégiai Nobel-bizottság ítéli oda évente. A testület honlapja szerint 304 embert jelöltek a 2019-es díjra. A korábbi amerikai elnökök közül Barack Obama és Jimmy Carter nyerte el a kitüntetést.  • Hírek
  • Árfolyam