Fordulat a dán bevándorláspolitikában

2019.02.21. 17:54 Módosítva: 2019.02.21. 20:49

„Paradigmaváltónak” nevezett új, a bevándorlással kapcsolatos jogszabályt fogadott el csütörtökön a dán parlament. A régóta tartó vita arról szól, hogy a menekülteket, ha az anyaországukban jobbra fordul a helyzet és már nem állnak fent a menekülésük okai, haza lehet-e küldeni. Jelenleg a végleg Dániában maradó menekültek aránya 90 százalék körül alakul.

A parlamentben a kormányzó Dán Néppárt és az ellenzék vezető ereje, a Szociáldemokrata Párt képviselői is arra szavaztak, hogy a menekültek integrációja helyett a majdani hazatelepítésük álljon a migrációs politika fókuszában.

A bevándorlásért felelős miniszter, Inger Støjberg azt mondta, nem tudja, hány menekültet repatriálnak majd az új törvény alapján, de „kézzelfogható hatásban” reménykedik. A szocdemek a törvény egyes részeivel nem értenek egyet – például a menekülteknek járó jóléti juttatások csökkentésével –, de Mattias Tesfaye szóvivő szerint megszavazták a csomagot, mert az alapkoncepciót, mely szerint a menekültek csak ideiglenes menedéket kapnak, támogatják.

A törvény ellen szavazó vörös-zöld ellenzéki szövetség szóvivőjének nincs kétsége, hogy a jogszabállyal az „Aszad bombái és az ISIS terrorja elől menekülők életét akarják megnehezíteni és kellemetlenebbé tenni”. (The Local)  • Hírek
  • Lakáshitel