Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Új alkotmányról tartottak népszavazást Kubában

2019.02.24. 22:29

Népszavazást tartottak vasárnap Kubában az új alkotmányról – írja az MTI.

A karibi szigetállam 8,6 millió választópolgára több mint 25 ezer szavazóhelyiségben adhatta le szavazatát. Az új alkotmány elfogadásához a szavazatok abszolút többségére van szükség. A szavazás eredményét hétfőn teszik közzé.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök a szavazata leadásakor arról beszélt, hogy a népszavazást a venezuelai válság közepette tartják meg, amely a dél-amerikai térség ellen irányuló "imperialista fenyegetés" jegyeit viseli magán. "Ma győzni fogunk... És ez jelentős győzelem lesz Venezuela számára is" – mondta a szintén szocialista vezetésű szövetséges államra utalva.

Külföldi és helyi választási megfigyelők arra számítanak, hogy a szavazók 70-80 százaléka támogatja az új alkotmányt. A várhatóan nemmel szavazó 20-30 százalék kevésnek tűnhet, de még így is jelentős ellenállásnak tekinthető abban az országban, ahol a jelenlegi, 1976-os alkotmányt a szavazatok 98 százalékával fogadták el.

Szakértők szerint a kubai evangéliumi keresztények és a római katolikus egyház hívei is feltehetően az alkotmány elfogadása ellen szavaznak, mivel attól tartanak, az megnyithatja a lehetőséget az azonos neműek házassága előtt. A helyi egyházak egyben azért is bírálják az új alkotmány szövegét, mert szerintük nem tartalmaz garanciákat a szabad vallásgyakorláshoz, és nem korlátozza az állami vallásügyi hivatal hatalmát sem.

Bírálók szerint a kubai rendszer alapjainak megváltoztatása sosem képezte vita tárgyát, a kormány pedig csak olyan javaslatokat foglalt bele a tervezetbe, amelyek ínyére voltak.

Az új, 229 cikkelyes dokumentum nem tesz említést a kommunista államról, viszont megerősíti a politikai rendszer szocialista jellegét és a kubai kommunista párt vezető szerepét a gazdaság alakításában, illetve azt, hogy Kuba célja a kommunizmus irányába haladni. A tervezet ugyanakkor elismeri a jogot a magántulajdonhoz, a külföldi befektetések fontosságát és a kereskedelmi piacok jelentőségét. Kiköti viszont, hogy az államnak szabályoznia kell a magánvagyon gyarapítását.

A leendő alkotmányba belefoglalták az államfői és a miniszterelnöki intézményrendszer kiépítését, a magasabb kormányzati tisztségek, így az elnökség mandátumának korlátozását két ciklusra, vagyis összesen tíz évre.

A jelenlegi verzió számos változtatást tartalmaz, amelyeket az augusztus és november között az alkotmányról folytatott társadalmi vita során fogalmaztak meg a szigetország állampolgárai. Kivették belőle azt a passzust, amely kifejezetten az azonos neműek házasságának legalizálása előtt nyitotta volna meg az utat. A házasságot viszont nemek említése nélkül két ember közötti kapcsolatként írja le, így nem zárja ki az azonos neműek házasságának későbbi törvényesítését, de nem is teszi le a voksot közvetlenül a legalizáció mellett.