Lukrécia
13 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Otthonában támadták meg az argentin főrabbit

2019.02.26. 15:11

Súlyosan megsebesítették Gabriel Davidovich argentin főrabbit - közölte kedden az AMIA argentin zsidó szervezetre hivatkozva az MTI. A támadást elítélte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is.

A főrabbira Buenos Aires-i otthonában támadták rá ismeretlenek hétfőre virradóra. Mielőtt megverték, azt kiáltották neki: "Tudjuk, hogy maga az AMIA rabbija". A támadásnál a rabbi felesége is jelen volt, őt lefogták. A behatolók pénzt és tárgyakat is elvittek a lakásból. A rabbi súlyosan megsebesült, és egy Buenos Aires-i kórházba szállították.

A támadás közvetlenül azután történt, hogy a hét végén kilenc sírt gyaláztak meg a Sao Luíz zsidó temetőjében. Az argentínai zsidó szervezeteket képviselő DAIA elnöke, Jorge Knoblovits elítélte az antiszemita cselekményt.

Nem engedhetjük, hogy az antiszemitizmus felüsse a fejét. Határozottan elítélem a közelmúltbeli antiszemita cselekedeteket, és felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel ellenük

- mondta Benjámin Netanjahu.

A Zsidó Világkongresszus (WJC) szintén sajnálatát fejezte ki az incidens miatt, mint mondta, megrázta és felháborította a brutális támadás.

Argentínában él - az Egyesült Államok után - az amerikai kontinens második legnépesebb zsidó közössége. Jelenleg mintegy 190 ezer tagja van, a húsz évvel korábbi 300 ezerrel szemben. A 2001-es gazdasági válság következtében számos argentin zsidó kivándorolt.