Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Akármi is lesz, a britek a csehek számára uniós tagok maradnak

2019.02.27. 12:45

Ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, Csehország a brit állampolgárokat meghatározott területeken 2020 végéig úgy fogja kezelni, mintha továbbra is uniós tagok lennének.

Ezt a kedvezményt szerdán szavazta meg a képviselőház januári jóváhagyása után parlamenti felsőház, a szenátus. A törvényjavaslatot már csak az államfőnek kell aláírnia, ami lényegében formalitásnak tekinthető, mert Milos Zeman korábban közölte, hogy egyetért a jogszabállyal.

Az új előírások szerint Prága olyan jogokat biztosít 2020 végéig az országban élő britek számára, mint amilyeneket a szigetország a területén élő cseheknek biztosít.

Jan Hamácek kormányfőhelyettes és belügyminiszter korábban Prágában azt mondta, hogy

a törvényjavaslat elfogadása nélkül a Csehországban élő briteket a kiválás után úgy kellene kezelni, mint az unión kívüli idegeneket, ami problémás lenne.

Csehországban jelenleg a belügyminisztérium kimutatása szerint mintegy 8000 brit állampolgár él, közülük mintegy ötezret érintene hátrányosan a megállapodás nélküli Brexit. A megállapodás azonban a cseheknek is fontos, mivel a Nagy-Britanniában élő és dolgozó cseh állampolgárok száma a miniszter szerint is 40 ezer körül mozog, más források szerint megközelíti a százezret.

Ha nem fogadtuk volna el ezt a törvényt, veszélyeztettük volna a Nagy-Britanniában élő cseheket. Ezt semmiképpen sem akarjuk.