Elemér
0 °C
10 °C

Politikai kémkedés gyanúja is felmerült egy Észak-Korea madridi nagykövetségét ért, titkos támadás miatt

2019.02.27. 16:13

Ismeretlenek hatoltak be Észak-Korea madridi nagykövetségére még múlt héten, ahol órákon át fogva tartották a személyzet tagjait, és több informatikai eszközt is elloptak az épületből, írja az El Confidencial című internetes lapra hivatkozva az MTI.

A spanyol lap szerint a kertvárosi lakóövezetben található villából az egyik alkalmazottnak sikerült megszöknie, és kiabálására a szomszédok értesítették a rendőrséget.  A nő azonban nem beszélt spanyolul, így a rendőrsön tolmács segítségével tudták csak kikérdezni, és ezt követően küldtek járőrt a helyszínre. A rendőröknek a nagykövetségen ajtót nyitó, jól öltözött férfi azt állította, hogy minden rendben van, nem történt rendkívüli esemény.

Néhány perccel később azonban két luxusautó hajtott ki nagy sebességgel az épület kapuján, az egyikben a rendőrök felismerték az ajtót nyitó férfit. A lap arra is kitért, hogy a mentőszolgálat három könnyű sérült helyszíni ellátásáról adott tájékoztatást.  Az El Confidencial szerint értesülését

a spanyol belügyminisztérium megerősítette, ám a tárca részleteket nem közölt, ahogy a rendőrség sem, amely nyomozást indított az ügyben. Az észak-korai nagykövetségen sem kívántak nyilatkozni.

A spanyol lap rejtélyesnek nevezte az esetet, amely öt nappal Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök Hanoiban rendezett csúcstalálkozója előtt történt.  

Az üggyel kapcsolatban az El País című napilap nyomozás közeli forrásokra hivatkozva "politikai kémkedés" lehetőségéről írt.

Észak-Kora 2013 őszén nyitotta meg diplomáciai külképviseletét a spanyol fővárosban, ám nagykövetét 2017 szeptemberében kiutasította a spanyol kormány tiltakozásul az ázsiai ország ballisztikusrakéta-kísérletei miatt. A nagykövetség azóta csökkentett létszámmal, egy kereskedelmi megbízott vezetésével működik.