Erik, Alexandra
EUR 386,09 Ft
USD 366,74 Ft
11 °C
23 °C

Megbüntette Washington az egyik legnagyobb orosz kereskedelmi bankot

2019.03.11. 18:12

Az Egyesült Államok hétfőn az egyik legnagyobb orosz kereskedelmi bank ellen hozott szankciókat, mert  a bank Venezuelával üzletel - írja az MTI.  

Az amerikai pénzügyminisztérium közleményt adott ki Steve Mnuchin tárcavezető aláírásával, ami szerint Washington megbünteti az Evrofinance Mosnarbankot. A részben orosz, részben pedig venezuelai tulajdonú pénzintézet a PDVSA nevű venezuelai állami olajvállalattal áll üzleti kapcsolatban. 

Az orosz bank nem először kerül az Egyesült Államok célkeresztjébe. A moszkvai székhelyű intézmény egyedüli pénzintézetként vásárol Caracas petro nevű digitális valutájából. Az információ megjelenése után mindenütt törölték a bank nevét a petróval kapcsolatos ügyletekből.

A venezuelai kormánynak 2011 óta 49 százalékos részesedése van az Evrofinance Mosnarbankban, amelynek még két orosz állami pénzintézet - a VTB és a Gazprombank -, továbbá két kisebb cég a részvényese. Mind a korábban Vnyesztorgbankként ismert VTB bankcsoportot, mind a Gazprombankot 2014-ben -  miután Oroszország elfoglalta a Krímet - az amerikai kormány és az Európai Unió szankciókkal sújtotta.

Tavaly októberben Nicolás Maduro venezuelai elnök az Evrofinance Mosnarbanknak utalt át jelentős összegeket, hogy - az amerikai szankciókat megkerülve - onnan tudjon fizetni az ország üzleti partnereinek. Caracasi tisztségviselők akko sürgették a helyi bankokat és vállalatokat, hogy nemzetközi tranzakcióikat - mivel a nagy amerikai és európai bankok megszakították venezuelai kapcsolataikat - az Evrofinance révén bonyolítsák.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét