Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Irtózatos összeget biztosítanak 155 ezer feltáratlan zaklatási ügy vizsgálatára

2019.03.13. 05:38

A New York-i ügyész mintegy 155 ezer, eddig feltáratlan szexuális zaklatási ügy bizonyítékainak vizsgálatára 38 millió dollárt ajánlott fel .

Az államügyészi hivatal az elmúlt három évben már 100 ezer zaklatási esetet göngyölített fel, aminek következtében több mint ezer letartóztatás és több száz vádemelés történt, de becslések szerint Amerika-szerte még további 155 ezer eset és bizonyíték vár kivizsgálásra.

Cyrus R. Vance manhattani ügyész (a volt külügyminiszter fia) keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: 38 millió dollárt bocsát rendelkezésre a már meglévő, de eddig nem vizsgált bizonyítékok DNS-vizsgálatának finanszírozásához. Álláspontja szerint ugyanis a vizsgálatokat annak idején pénzhiányra hivatkozva nem végezték el, mivel egy-egy DNS-vizsgálat körülbelül ezer dollárba kerül. A forintban számolva a tízmilliárdot is meghaladó összeget a banki ügyekben ügyészként elért megállapodásokból befolyt pénzből fedezi.

Az ügyész ugyanakkor megjegyezte: sok bizonyítékot várhatóan hiába azonosítanak elkövetőjével, a büntethetőség ideje már lejárt.

Vance az igazságszolgáltatás megcsúfolásának nevezte a kialakult helyzetet és közölte, kezdeményezése ennek korrigálását szolgálja. Mint fogalmazott, az ügyek kivizsgálásában tapasztalható lemaradás nemcsak aláássa az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, hanem

emiatt minden nő és minden amerikai nagyobb veszélynek van kitéve.

Vance mellett az igazságügyi minisztérium illetékes hivatala is hozzájárul az elfekvő bizonyítékok DNS-vizsgálatának finanszírozásához. A manhattani ügyészi hivatal és az igazságügyi tárca most együttműködve dolgozik azon, hogy Michigantől Alabamáig és Nevadáig akkurátusan átvizsgálják az akár 15 éve elfekvő aktákat és bevizsgáltassák az összegyűjtött, de eddig még elhanyagolt bizonyítékokat. 

(MTI)