Magdolna
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Ha csúszik a brexit, akkor részt kell venni a briteknek a májusi EP-választáson

2019.03.16. 15:43 Módosítva: 2019.03.16. 23:24

Az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a májusi európai parlamenti választásokon, amennyiben a brit európai uniós tagság megszűnése a tervezett március 29-i dátum helyett július 1-je utánra halasztódik – jelentette ki a brexitről szóló tárgyalások osztrák résztvevője szombaton.

„Meg kell várnunk, mit javasol pontosan a brit kormány” – mondta Gregor Schusterschitz a Der Standard című osztrák lapban szombaton megjelent interjúban arra utalva, hogy Theresa May az európai uniós állam-, illetve kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján várhatóan a brexit rövid távú elhalasztását fogja kérni a londoni parlament döntése alapján.

Az osztrák diplomata szerint amennyiben a brexit időpontja július 1-je utánra csúszik, a briteknek részt kell venniük az EP-választásokon. „Az Európai Unió soha nem volt azon véleményen, hogy pusztán elvi okokból elutasítson bármit is a tárgyalások során. Vonatkozik ez a tárgyalások meghosszabbításának kérdésére is: miattunk nem hiúsulhat meg” – vélekedett. Az EU több vezető politikusa kijelentette: az Egyesült Királyságnak vagy távoznia kell a májusi választások előtt, vagy részt kell vennie rajta, hogy jogilag ne lehessen támadható a júliusban összeülő új parlament legitimitása.

Az interjúban Gregor Schusterschitz azt mondta, az EU talán túl engedékeny volt az Egyesült Királysággal, és hagyta, hogy elhúzódjon a túlnyomórészt belpolitikai vita. Ezáltal a britek kevesebbet egyeztettek az EU-val, és inkább a belpolitikai csatározásokra összpontosítottak. „Lehet, hogy könyörtelenebbnek kellett volna lennünk néha. De nem voltunk, így

talán hagytuk, hogy a britek elbohóckodjanak"

– fogalmazott, majd hozzátette, hogy csak megkésve szembesültek az igazán nehéz kérdésekkel, mint az ír határ ellenőrzésének ügye.