18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Gyakran kegyetlenkednek Ázsiában a cselédekkel

2019.03.24. 13:44 Módosítva: 2019.03.24. 13:47

Megrázó esetek egész sorára hívta fel a figyelmet cikkében az SCMP, az oldal cselédek ellen elkövetett erőszakos cselekményeket tárt fel. A Szingapúrban, Malajziában és Hongkongban történt esetek közül az egyikben például 

az áldozatot arra kényszerítették, hogy egye meg a saját hányását.

A hétfőn közel négy év börtönre ítélt pár kényszeretette a házukban alkalmazott cselédet, valamint azzal fenyegették, hogy megöletik, ha beszél bárkinek a dologról. A pár – akiket korábban már elítéltek egy másik cselédjük bántalmazásáért – rugdosta és pálcával verte a 32 éves mianmari származású cselédjüket, valamint arra kényszerítették, hogy alsóneműben végezze a takarítást. 

Egy malajziai házaspárt azért ítéltek el, mert még 2011-ben halálra éheztették indonéz cselédjüket. Emberjogi aktivisták szerint a dél-kelet-ázsiai származású cselédeket gyakran kihasználják, bántalmazzák, szexuálisan zaklatják Kelet-Ázsia gazdagabb régióiban. A háztartási munkára jelentkező nők helyzetét nehezíti a rasszizmus és rossz anyagi helyzetük is.

2012-ben egy kambodzsai cselédet éheztettek halálra maláj munkaadói, a 24 éves nő holtestére az alkalmazói házában találtak rá, mindössze 24 kilogrammot nyomott. Egy másik maláj nőt azért tartóztattak le 2016-ban, mivel

késsel, fém felmosónyéllel, vállfával és esernyővel verte cselédjét, akit vérömlennyel, törött csontokkal és belső vérzéssel vittek kórházba. 

2016-ban egy szingapúri párnak kellett bíróság elé állnia, miután szennyvizet itattak a cselédjükkel, valamint leforrázták. De olyan esetek is napvilágot láttak, hogy egy cselédnek kiverték a fogait kalapáccsal, vagy a kutyával kellett aludnia.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport