Jusztin
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Nemsokára nyilvános lesz a Mueller-jelentés

2019.03.30. 07:05

Április közepén hozza nyilvánosságra a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság csaknem 400 oldalas jelentésének szerkesztett változatát az amerikai igazságügyi miniszter, adta hírül az MTI.

A szenátus és a képviselőház vezető politikusaihoz intézett levelében William Barr elmondta, hogy nemsokára mindenki maga olvashatja a dokumentumot, a hírszerzési források és magánéletet érintő információk védelme érdekében azonban bizonyos részeket kihagy belőle. Barr azt is elmondta, hogy május elején készséggel megjelenik a szenátus és a képviselőház igazságügyi bizottságai előtt, hogy beszámoljon a jelentésről.

A Mueller vezette bizottság március 22-én zárta le 22 hónapig tartó vizsgálatát arról, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampánycsapatának munkatársai összejátszottak-e Oroszországgal, és Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást a nyomozás során. A különleges vizsgálóbizottság munkájának költsége mintegy 30 millió dollár volt. A Mueller-jelentésből készített, a kongresszusnak már elküldött néhány oldalas kivonatában az igazságügyi miniszter arra a következtetésre jutott, hogy nem történt összejátszás, és nincs elegendő bizonyíték arra, hogy Trump akadályozta az igazságszolgáltatást.

Donald Trump pénteken a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago villájában újságíróknak azt nyilatkozta: "nagy a bizalma" William Barr iránt. Arra az újságírói kérdésre, hogy egyetért-e a Mueller-jelentés nyilvánosságra hozatalával, Trump azt válaszolta: "nincs rejtegetnivalóm, ha (a miniszter) ezt szeretné tenni, tegye". Trump  elmondta, hogy a vizsgálat nem volt más, mint boszorkányüldözés.

Demokrata párti politikusok pénteken a Mueller-jelentés mielőbbi nyilvánosságra hozatalát sürgették. Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata politikusa szerint a jelentést csak olyan mértékben kell megszerkeszteni, ami abszolút szükséges a hírszerzési források és módszerek védelméhez. 

Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata vezetője viszont közleményében azt hangoztatta, hogy a jelentést szerkesztés nélkül, teljes egészében kell nyilvánosságra hozni. Nadler megismételte korábbi kijelentését, miszerint Muellernek április 2-ig meg kellene jelennie a képviselőház igazságügyi bizottsága előtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!