Zoltán
-4 °C
9 °C

Az Iszlám Államért harcoltak, vesztettek, most visszatérnének Németországba

2019.04.05. 20:55 Módosítva: 2019.04.05. 21:52

Irakból Németországba szállítottak és hozzátartozóknál helyeztek el több gyereket, akik az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elítélt tagjainak családjaiból származnak, írja az MTI német hírportálok pénteki hírei alapján. Szintén pénteki német sajtóértesülés szerint vissza akar térni Németországba a terrorszervet csaknem 90 harcosa, akiket Szíriában tartanak fogva.

A gyerekek hazaszállításáról szóló beszámolók szerint az akciót a német szövetségi kormány szervezte. Tíznél kevesebb kiskorú jutott így Irakból Németországba. A Der Spiegel című hírmagazin szerint a kormány Szíriából is szállíttatott Németországba az IÁ-hoz köthető személyeket, egy Carla Steinhauer nevű német nőt és gyermekeit. Steinhauer 2015-ben utazott a közel-keleti arab országnak a terrorszervezet ellenőrzése alatt álló részére, gyermekeivel együtt, férjét hátrahagyva. Az ankarai német nagykövetség közreműködésével szervezett akció révén a gyermekek ismét otthon vannak az apjuknál Essenben, édesanyjukat pedig előzetes letartóztatásba helyezték.

A Der Tagesspiegel című lap biztonsági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Szíria kurd ellenőrzés alatt álló területéről csaknem 90 német, vagy német állampolgársággal is rendelkező, kurd fogságban lévő IÁ-tag kíván visszatérni Németországba, köztük nők és több olyan férfi, akik a terrorszervezet vezetői közé tartoztak. A csoport 21 tagja Németországban sem nyerné vissza szabadságát, mert letartóztatási parancs van érvényben velük szemben, további 19 személyt pedig ellenőrzés alá kerülne, mert a terrorcselekmény elkövetésére hajlandó, potenciálisan közveszélyes személyek között tartják nyilván őket.

Van joguk hozzá, a kormány mégsem engedi

Németországban az IÁ iraki és szíriai befolyásának meggyengülésével a közéleti viták témája lett, hogy mit kell tenni a terrorszervezet visszatérő vagy visszatérni szándékozó híveivel. A jogszabályok szerint a német állampolgárokat megilleti a németországi tartózkodás joga, de a kormány igyekszik korlátozni a terrorszervezethez csatlakozó és külföldre távozó állampolgárok visszatérését. Így a kabinet szerdai ülésén elfogadtak és a törvényhozás elé terjesztettek egy javaslatot, amely szerint meg lehet vonni ezektől az emberektől a német állampolgárságot, ha más állampolgársággal is rendelkeznek.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint 1050 ember utazott Németországból a Közel-Keletre, hogy csatlakozzon a dzsihadistákhoz. Nagyjából 200-an meghaltak, 340-en pedig visszatértek, többségüket letartóztatták.