16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

100 ezer eurós bírság Romániában egy Községháza feliratért

2019.04.11. 16:44
Közel 100 ezer euróra bírságolták jogerősen Korond polgármesterét, Katona Mihályt a „Községháza” felirat eltávolítását előíró bírósági határozat végrehajtásának megtagadása miatt.

A Hargita megyei törvényszék még a 2016 februárjában hozott ítéletével kötelezte a „Községháza” felirat eltávolítására Katona Mihályt. Ez az ítélet a marosvásárhelyi ítélőtábla 2016. szeptember 20-án hozott határozatával jogerőssé vált, írja a maszol.ro

Dan Tanasă azt állítja: Katona Mihály akkor eltávolította ugyan a feliratot, de 2016. október 21-én törvénytelen módon visszahelyezte. Ezután perelte be a magyarellenes blogger által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) a polgármestert jogerős bírósági ítélet végrehajtásának megtagadása miatt. A marosvásárhelyi táblabíróság hétfői ítélete szerint Katona Mihálynak a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget, azaz 416 lejt kell kifizetnie 2016. október 21-től számítva minden egyes napért, ami „Községháza” felirat eltávolításáig eltelik.

A bíróság arra is kötelezte a polgármestert, hogy szintén 2016. október 21-től számítva napi 100 lej késedelmi díjat fizessen a panaszosnak, azaz Dan Tanasă egyesületének mindaddig, amíg a magyar felirat le nem kerül a községházáról. Ez azt jelenti, hogy Katona Mihálynak annyiszor 516 lejt kell kifizetnie, ahány nap eltelik 2016. október 21-től az ítélet végrehajtásáig. Vagyis a polgármesternek akkor is 456 ezer lej (96 ezer euró) körüli összeget kell kifizetnie, ha azonnal eltávolítja a feliratot. 

Katona Mihály a Maszolnak nyilatkozva kedden koncepciós pernek nevezte a Dan Tanasă által kezdeményezett eljárást. Elmondta: attól tart, hogy ez az ítélet precedenst teremt további hasonló perek indítására. Az elöljáró szerint a fellebbviteli eljárás során egyáltalán nem vették figyelembe az általa benyújtott bizonyítékokat. Hiába csatoltak kép – és videofelvételeket, valamint hivatalos jegyzőkönyvet a bírósági ítélet végrehajtásáról (azaz az eredeti Primăria – Községháza feliratok eltávolításáról), ezeket nem fogadták el. 

Az elöljáró elmagyarázta: mivel a marosvásárhelyi ítélőtábla azzal indokolta a felirat eltávolításának szükségességét, hogy a "községháza" román megfelelője nem a „primăria” – a Romániában hivatalos megnevezés –, hanem „casa comunală” vagy „casa comunei”, úgy tették vissza a megnevezést, hogy Primăria helyett Casa Comunală szerepelt a Községháza fordításaként. Mivel ebben az esetben a magyar felirat tükörfordítása a románnak, nem kívánják eltávolítani az új feliratot. A további lépésekről egyelőre nem tudott nyilatkozni a polgármester. 

Ezzel le lehet fejezni egy közösséget – nyilatkozta az ügyről Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke. 



  • Hírek
  • Hírek