Illés
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Ismét tömegek tüntetnek Belgrádban

2019-04-13T141123Z 1057223643 RC1B8BA858D0 RTRMADP 3 SERBIA-PROT
2019.04.13. 17:35 Módosítva: 2019.04.13. 21:20

Cikkünk frissül.

  • Szerbiában december óta minden héten több városban is Aleksandar Vučić  szerb elnök és kormánya, a Szerb Haladó Párt (SNS) ellen szerveznek tüntetéseket. 
  • Szombaton délután ismét gyülekeznek a tüntetők szerb parlament épülete előtt  Vučić és a kormány lemondását követelve.
  • A szervezők 100 ezer tüntetőről beszéltek, más források szerint több tízezren gyűltek össze Belgrádban az ország minden sarkából. Az MTI beszámolója szerint végül 10 ezren voltak.
  • A tüntetésre érkezők a környező településekről nehezen jutottak be a fővárosba, mivel nem jártak a buszok.
  • Helyszíni tudósítónk szerint elkezdődött a vonulás, de nyugalom van. A résztvevők azt követelik, hogy egy közös bizottság dolgozza ki a szabad választások szabályait, új tagokat szeretnének a médiahatóságba, és ideiglenes vezetést az állami tévékbe. 
  • Az Indexnek nyilatkozó ellenzéki vezetők abban bíznak, hogy  Aleksandar Vučić  hajlandó lesz párbeszédet kezdeni a követelésikről.

A tüntetők többek között #1od5milliona transzparensekkel vonulnak, az 1 az 5 millióból szlogen arra utal, hogy korábban Vučić szerb államfő azt mondta, hogy akkor se foglalkozna a tüntetők követeléseivel, ha 5 millióan vonulnának utcára. 

Balkan Insight

Anti-govt #1od5miliona protesters in Belgrade set a 6-day deadline for their demands to be met, including: 📝 Govt's resignation 📄 Joint commission to create conditions for "fair elections" 📰 New...

A Balkan Insight tudósítása szerint a szombati tüntetésen először vonul együtt az összes ellenzéki vezető, a vonulók egy "mindannyian egyként" transzparenst tartanak. Az Indexnek nyilatkozó ellenzéki vezetők abban bíznak, hogy  Aleksandar Vučić  hajlandó lesz párbeszédet kezdeni a követelésikről. 

A tüntetők 6 napos ultimátumod adtak Vučićnak, hogy mondjon le, valamint teljesítse a követeléseiket.

"Az elnök saját kezében összpontosította a végrehajtó és a törvényhozó hatalmat" – mondta a tüntetés egyik szónoka, Cedomir Cupic politológus és jogászprofesszor. "Most hozzálátott, hogy az igazságszolgáltatást is maga alá gyűrje. Ővele Szerbiának semmilyen jövője nincsen."

A tiltakozások mögött álló, Szövetség Szerbiáért (SzS) nevű ellenzéki tömörülés soraiban baloldali és jobboldali pártok egyaránt megtalálhatók, derül ki az MTI beszámolójából. A szervezők állításuk szerint fel akarják hívni a figyelmet mindazokra a problémákra, amelyekkel Szerbiának szembe kell néznie, és amelyek oka az államfő és az általa vezetett párt. A tiltakozók azonban mindeddig nem tudtak világos politikai programot hirdetni.

A Vučić elnök által ellenőrzött médiumok hetek óta azzal igyekeznek lejáratni a tüntetőket, hogy erőszakos cselekményre készülnek.

A kormánypárti média napok óta beharangozott zavargásnak és erőszaknak azonban nyoma sem volt szombaton.

Az ellenzéki mozgósításra válaszul az elnök is utcára szólította támogatóit, bejelentve, hogy az április 19-ére meghirdetett belgrádi nagygyűlésén 12-15-ször többen lesznek, mint bármelyik eddigi ellenzéki megmozduláson. Vučić azt mondta, hogy ez lesz az utóbbi ötven év legnagyobb demonstrációja az országban.

A Slobodan Milošević hatalmát megdöntő tüntetések óta nem volt olyan nagy utcai tiltakozássorozat Szerbiában, mint amilyennel január óta néz szembe a szerbiai vezetés. Az ország 50 városára kiterjedő, főként a hétvégéken erős, olykor több tízezres, általában néhány ezres tüntetések többnyire békésen zajlottak, de március közepén a tüntetők behatoltak a szerb közszolgálati televízióba. A Balkan Insight szerint a tüntetőket megosztja, hogy Boško Obradović szélsőjobboldali politikus egyre inkább a megmozdulások vezéralakjaként tűnik fel, és elidegeníti ezzel a liberálisabb szerbeket. 

Vučić 2017-ben lett Szerbia elnöke, előtte három éven át kormányfő volt a radikális nacionalistából a mérsékeltebb, euroatlanti integrációt támogató politikussá vált elnök, Tomislav Nikolić idejében. Az akkori államfőhöz hasonló utat járt be Vučić is: mindketten a Szerb Radikális Pártból (SRS) indultak, majd azzal szakítva hozták létre az Szerb Haladó Pártot. Vučić 12 év alatt onnan, hogy a Szerbia elleni NATO-bombázások idején Milošević tájékoztatási minisztere volt, eljutott oda, hogy az EU-tagjelölt Szerbiát vezető kormánykoalíció vezető pártjának elnöke, majd kormányfője, végül az ország államfője lett.

(Borítókép: Marko Djurica/Reuters)