Sikerült megmenteni a Notre-Dame főszerkezetét, de a tető kétharmada leégett

K  AP20190415261
2019.04.15. 00:00 Módosítva: 2019.04.16. 00:42

Fontosabb részletek:

  • Hétfőn este hét óra előtt kigyulladt a párizsi Notre-Dame.
  • Beomlott a székesegyház csúcsa, a négyezeti huszártorony, a lángok elérték az egyik harangtornyot, de aztán sikerült megmenteni a főszerkezetet és mindkét tornyot is.
  • Az oltásban egy tűzoltó súlyosan megsérült.
  • Éjfélkor még tartott a kétharmadrészt megsemmisült tetőszerkezet oltása, de már alábbhagyott a lángok intenzitása.
  • A hatóságok megerősítették, hogy balesetről és nem szándékos gyújtogatásról lehetett szó.
  • A közel nyolcszáz éves épületben keletkezett kár hatalmas, évekbe fog telni a helyreállítása.
  • A katolikus egyház vezetői már tavaly sürgették a felújítást. 
  • A katedrális Párizs egyik legfontosabb nevezetessége, évente 13 millióan látogatják.

Kigyulladt és órákon át erősen lángolt hétfőn este a Notre-Dame székesegyház Párizsban. A katedrális felső része gyulladt ki, komoly füstfelhőbe burkolva az épületet. Az eddigi információk szerint este 7 óra előtt pár perccel a katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami. 

Nyolc óra előtt néhány perccel beomlott (itt láthat erről videókat) az épület csúcsa, a négyezeti huszártorony. Ez a hossz- és kereszthajó találkozása felett álló faszerkezetű, francia gótikára jellemző „kistorony".

A tűz elérte az egyik harangtornyot, azonban itt meg tudták állítani a lángok terjedését, és végül mindkét harangtornyot megmentették. Európai idő szerint valamivel hajnali kettő után a párizsi rendőrség szóvivője azt mondta a CNN-nek, hogy a Notre-Dame tetőszerkezetét teljes egészében elpusztító tüzet mostanra megfékezték, kontrollálják a lángokat.

Azt már éjfél körül tudni lehetett, hogy megmenekül a Notre-Dame, arra viszont nagyjából hajnal háromig várni kellett, hogy a párizsi tűzoltóság bejelentse:

teljesen megfékezték a tüzet. 

Gabriel Plus alezredes azt mondta: hajnalban már csak azon kell dolgozniuk, hogy lehűtsék a katedrális tetőszerkezetének felhevült részeit. Az épület főszerkezete megmaradt, a tetőszerkezet kétharmada viszont leégett.

A párizsi ügyészség reggel nyolckor azt közölte a CNN-nel, hogy a nyomozók elkezdték kihallgatni a helyszínen dolgozó építőmunkásokat.

A CNN grafikáján jól látszik, milyen hatalmas a kár:

null

null

Itt pedig látszik, hogy milyen volt, amikor még intenzíven égett a tető: 

 Itt pedig már az látszik, hogy jelentősen sikerült visszaszorítani a lángokat: 

A Le Figaro tudósítója este 11 után azt írta a helyszínről, hogy a tűzoltók még locsolják a homlokzatot, és folytatódik az oltás, de már komolyabb lángokat nem látni. A tetőn viszont még nem fékezték meg teljesen a lángokat.

„A legrosszabbat sikerült elkerülni, még ha a csatát teljesen nem is nyertük meg" – jelentette ki este 11 után tartott sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron francia elnök, aki szerint borzasztó dráma zajlott le hétfőn este a Notre-Dame-nál. Mint mondta, még a következő órák is nehezek lesznek. Megköszönte a lángokkal küzdő közel ötszáz tűzoltó munkáját. „Együtt építjük újjá a Notre-Dame-ot" – jelentette ki, ehhez a legnagyobb építészek segítségét kérik majd.

Párizs polgármestere és a párizsi érsek is köszönetet mondott a tűzoltóknak.

Ezer lakót evakuáltak

Több francia hírforrás után a hatóságok is megerősítették, hogy balesetről és nem szándékos gyújtogatásról lehetett szó. A párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett károkozás miatt indított nyomozást a tűz keletkezésének kiderítésére, írja a Libération. Laurent Nunez belügyi államtitkár korábban azt mondta, hogy egyelőre még továbbra sem tudják, pontosan mi okozta a tüzet. A tűz azonban összefügghet az épületen korábban megkezdett felújítási munkálatokkal.

A helyszínen négyszáznál is több tűzoltó dolgozik, munkájukat egy helikopter és egy drón segítette. Az AP szerint a Donald Trump által javasolt, vizet permetező repülőkön kívül a francia hatóságok minden eszközt bevetettek a tűz megfékezésére. A repülőket azért nem használták, mert egy ilyen tűznél attól tartottak, hogy a nagy mennyiségű víztől is beomolhatott volna az egész tetőszerkezet. A tűzoltók „nehéz tűzként" jellemezték a tüzet. Az Independent szerint

egy tűzoltó komolyan megsérült oltás közben. 

A füstöt a szél Párizs déli része felé fújta, az Eiffel-torony irányába. Szemtanúk szerint a füstöt inkább látni lehetett, mintsem a levegőben érezni. A rendőrség az oltás elején kiürítette a környéket, nagyjából ezer ott lakót evakuáltak, valamint mindenkit arra kértek, hogy kerüljék a mentés ideje alatt a környéket. Francia lapok szerint a környező utcákban kaotikus volt a helyzet, néhány utcát a tűzoltóknak kellett blokkolniuk. Máshol rendőrök próbálták megakadályozni, hogy a kíváncsiskodó emberek, akik videóztak, fotóztak, közel menjenek az épülethez. 

Sokan az utcán sírtak, mások döbbent csendben nézték a lángok pusztítását. Egy szemtanú azt mondta a CNN riporterének: Párizs a katedrális nélkül nem ugyanaz a Párizs lenne többé. Helyszíni beszámolók szerint a környéken az oltás előrehaladtával egyre sűrűbben szakították meg a csendet, ahogy a tömeg térde ereszkedve egyházi dalokat énekelt.

A Figaro szerint a párizsi prefektúra épületére a francia zászló színeit vetítették ki, több templomban és székesegyházban pedig megszólaltak a harangok hétfőn este a Notre-Dame-ért.

Egy külön alakulat mentette a műalkotásokat

Emmanuel Grégoire, Párizs alpolgármestere szerint „kolosszális kár” érte a katedrálist, miután beszakadt a csúcsa. Egy különleges alakulat dolgozik azon, hogy minden lehetséges műalkotást a lehető legteljesebb formában meg tudjanak menteni. A Notre-Dame szóvivője szerint a szent tárgyak nem voltak veszélyben, egy pap is azt mondta a Libérationnak, hogy sikerült megmenteni a műtárgyakat. Azt külön kiemelték, hogy a töviskoronát megmentették. Az épületről múlt csütörtökön szállítottak el renoválásra tizenhat szobrot, ezek a ledőlt csúcs körül voltak elhelyezve.

A károk pontos mértéke azonban a következő napokban derülhet ki.

A Le Figaro szerint a francia püspöki konferencia elnöke szerint évekbe fog telni, amíg helyreállítják az épületet. A reimsi érsek pedig arról beszélt, hogy a toronycsúcs ledőlése azért is szimbolikus volt, mert az egy Isten felé nyújtott ujjat jelképezett.

A kormánytagok is a helyszínre érkeztek

Macron lemondta az estére tervezett beszédét az esetre hivatkozva. Az elnök a sárgamellényes tüntetőkhöz intézett volna beszédet az egyik tévécsatornán, azonban a helyszínre sietett, ahol a párizsi főügyész mellett Anne Hidalgo polgármester, Edouard Philippe kormányfő, valamint felesége, Brigitte Macron társaságában várta a fejleményeket.

Az elnök első nyilatkozatában szörnyűségnek nevezte az esetet. Később a Twitteren a következőket írta: 

Lángokban a párizsi Notre-Dame. Egy egész nemzet felkavarva. Gondoljunk minden katolikus emberre és minden franciára. Mint minden honfitársunk, el vagyok keseredve, ahogy lángok marnak minket. 

Macron országos vészhelyzetként kezeli a Notre-Dame kigyulladását.

Világszerte egymás után reagáltak az országok vezetői a történtekre. Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Trump is sajnálatát fejezte ki, de megszólalt többek között Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke: ő azt mondta, a Notre-Dame világszerte a hit szimbóluma, és szívfacsaró látni, hogy Isten háza lángokban áll. Összeállításunkat a tűzesetre érkező reakciókból itt olvashatja.


Már legalább egy éve kritikus volt a katedrális állapota

A katedrális Párizs egyik egyik legfontosabb turisztikai látványossága, évente 13 millió ember látogatja. 

A katolikus egyház vezetői már tavaly sürgették a 850 éves gótikus épület felújítását, miután kritikus állapotba került, amikor nagyobb repedéseket fedeztek fel. Az épület állapota minden bizonnyal a légszennyezés következményeként kezdett romlani. A BBC korábban forgatott a felújítást sürgető Michel Picot-val, aki többek között megmutatta azokat az elemeket is, amelyeket fával kellett pótolni, mert félő volt, hogy rászakadnak a járókelőkre. Részben ezért csak elektromos járművekkel lehetett az elmúlt hónapokban a  környéken közlekedni. 

A katedrális alapkövét 1163-ban rakta le III. Sándor pápa, a székesegyházat 157 éven keresztül, 1320-ig építették. A francia forradalom idején majdnem elpusztult, majd 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették. Az épület orgonája 7800 sípból áll, többször felújították, és a mai napig működik. A katedrális hossza 128, szélessége 41, ikertornyainak magassága pedig 63 méter.